ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Ξεκινά η πενταμερής στη Γενεύη- Οι θέσεις εκκίνησης

07:55 - 27 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Ξεκινά η πενταμερής στη Γενεύη- Οι θέσεις εκκίνησης
Στη Γενεύη χτυπάει η καρδιά της Κύπρου από τη Μεγάλη Τρίτη, καθώς ξεκινά η Άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Στην άτυπη Διάσκεψη συμμετέχει η ελληνοκυπριακή πλευρά, η τουρκοκυπριακή πλευρά, οι εγγυήτριες δυνάμεις ενώ ρόλο παρατηρητή έχει η ΕΕ που συμμετέχει με χαμηλόβαθμο αξιωματούχο. Στόχος της Πενταμερούς σύμφωνα με τον ΓΓ του ΟΗΕ είναι η επιδίωξη διερεύνησης του κατά πόσο υπάρχει «κοινό όραμα» για το μέλλον της Κύπρου.

Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιδιώκει την συνέχιση των διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντάνα για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, έχοντας ως άσσο στο μανίκι την αποκεντρωμένη ομοσπονδία που δεν έχει διευκρινιστεί επαρκώς.  Η τουρκική πλευρά επιδιώκει λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα, ωστόσο φλερτάρει και με ένα συνομοσπονδιακό μοντέλο που θα περιλαμβάνει μια κεντρική κυβέρνηση διακοσμητικού χαρακτήρα. Οι Βρετανοί από την πλευρά τους δηλώνουν δημόσια ότι στηρίζουν συνομιλίες με σημείο αφετηρίας το πλαίσιο της ΔΔΟ αφήνοντας ωστόσο ανοικτό παράθυρο για «ευέλικτες διαπραγματεύσεις».

Υπάρχει συνεπώς ξεκάθαρη διάσταση απόψεων στην αφετηρία των συζητήσεων.

Η αποστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκεται από χθες το απόγευμα στη Γενεύη ενώ το επίσημο μέρος της άτυπης Διάσκεψης εκκινεί σήμερα, Μεγάλη Τρίτη.

Πρόγραμμα Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη, προκειμένου να συμμετάσχει στην Άτυπη Πενταμερή για το Κυπριακό που έχει συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και θα διεξαχθεί από 27 έως 29 Απριλίου.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετέχει στις προγραμματιζόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Άτυπης Πενταμερούς, τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου και τη Μ. Πέμπτη 29 Απριλίου, ενώ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τη Μ. Τετάρτη, 28 Απριλίου, στο πλαίσιο των διμερών διαβουλεύσεων του Αντόνιο Γκουτέρες με τους συμμετέχοντες στην Άτυπη Πενταμερή. Αργότερα, το ίδιο βράδυ θα παρακαθήσει στο δείπνο εργασίας της συνόδου.

Με την ευκαιρία της παρουσίας του στη Γενεύη, ο Νίκος Δένδιας προβλέπεται να έχει συνάντηση σήμερα το απόγευμα με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ των Ηνωμένων Εθνών για τη Συρία, Γκερ Πέτερσεν, ενώ στο περιθώριο της Άτυπης Πενταμερούς έχουν προγραμματισθεί συναντήσεις του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη (σήμερα 27 Απριλίου) και με τον Βρετανό ομόλογό του, Ντόμινικ Ράαμπ (αύριο 28 Απριλίου).

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.