ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κυπριακό: Αναγνωριστική πρεμιέρα στη Γενεύη-Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας

08:04 - 28 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Κυπριακό: Αναγνωριστική πρεμιέρα στη Γενεύη-Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας
Με διμερείς συναντήσεις του Αντόνιο Γκουτέρες με τις δύο αντιπροσωπείες άνοιξε την Τρίτη (28/4) την αυλαία της η άτυπη πενταμερής της Γενεύης για το Κυπριακό. Η πρώτη συνάντηση έγινε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ, ενώ ακολούθησε η ελληνοκυπριακή πλευρά υπό τον Νίκο Αναστασιάδη. Το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας.

Αθήνα και Λευκωσία έχουν χαράξει τις κόκκινες γραμμές για λύση που οδηγεί σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, συμβατή με το πλαίσιο του ΟΗΕ και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων και αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής.

Το στρατόπεδο Τσαβούσογλου – Τατάρ επιμένει στην πρόταση για λύση δυο κράτη. Η τουρκική τορπίλη στις συνομιλίες σύμφωνα με κυπριακές πηγές ενημέρωσης, υποκρύπτει τον στόχο για τη διεξαγωγή μιας νέας διάσκεψης τον προσεχή Ιούνιο. Η ίδια ανάλυση θέλει την εξασφάλιση της αναβάθμισης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας – Ε.Ε να στρώνει το χαλί των διαπραγματεύσεων.

Τη διάρκειας μίας ώρας και 45 λεπτών συνάντηση με τον Αντόνιο Γκουτέρες ακολούθησε συνάντηση του Νίκου Αναστασιάδη με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Δένδια, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Ελλάδας για επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. 

Μετά το δείπνο που παρέθεσε ο Αντόνιο Γκουτέρες στις αντιπροσωπείες που βρίσκονται στη Γενεύη, ο Πρόεδρος της Κυπριακής ενημέρωσεις τις ηγεσίες των κυπριακών κομμάτων για τη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα.

Η δεύτερη μέρα

Στις 28 Απριλίου, το πρόγραμμα αρχίζει στις 11 το πρωί, με συνάντηση της ολομέλειας των συμμετεχόντων μερών και με εναρκτήριες αναφορές του Γ.Γ των Η.Ε, των ηγετών των δύο κοινοτήτων και των υπουργών Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα ακολουθήσουν διμερείς συναντήσεις του Γ.Γ των Η.Ε με τα εμπλεκόμενα μέρη στο κτήριο των ΗΕ, στη Γενεύη.

Συγκεκριμένα, με συμμετοχή 5+1, ο Γ.Γ των ΗΕ θα έχει συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 15.00 και μια ώρα αργότερα στις 16.00 θα ακολουθήσει διμερής συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Δένδια.

Στις 17.00, ο ΓΓ των ΗΕ θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντόμινικ Ράαμπ και μία ώρα αργότερα στις 18.00 με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ.

Στις 19.00, ο ΓΓ των Η.Ε θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσει συνάντηση της ολομέλειας της διάσκεψης, στις 20.00 και στη συνέχεια οι συμμετέχοντες θα παρακαθίσουν σε δείπνο.

29 Απριλίου

Στις 29 Απριλίου  στις 10 το πρωί, ο ΓΓ των ΗΕ θα έχει διμερή συνάντηση με τον Ερσίν Τατάρ και ακολούθως με τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Θα ακολουθήσουν τριμερείς διαβουλεύσεις ανάμεσα στον ΓΓ των ΗΕ, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας.

Στις 15.00 θα πραγματοποιηθεί συνάντηση της ολομέλειας των μερών με συμμετοχή 5+1.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.