ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Brexit: Επικύρωση της Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Βρετανίας με αστερίσκους

17:18 - 28 Απρ 2021 | Ειδήσεις
Brexit: Επικύρωση της Εμπορικής Συμφωνίας Ε.Ε.-Βρετανίας με αστερίσκους
Το Ευρωκοινοβούλιο υποστηρίζει σθεναρά την εμπορική συμφωνία μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., μετά το Brexit. Με τη συμφωνία αυτή κλείνει οριστικά η επικύρωση της εξόδου της Βρετανίας από τη νομισματική ένωση.

Ξεκάθαρη πλέον είναι η συμφωνία εμπορίου και συνεργασίας (TCA), η οποία υπερψηφίστηκε με 660 ψήφους, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το κοινοβούλιο. Η συγκεκριμένη συμφωνία ρίχνει την αυλαία της τετραετούς διαπραγμάτευσης αλλά και της 47χρονης συμμετοχής της Βρετανίας στην Ε.Ε.

Η Ursula von der Leyen, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε πως η συμφωνία «σηματοδοτεί τα θεμέλια μίας ισχυρής και στενής συνεργασίας με το Ην. Βασίλειο. Η πιστή εφαρμογή είναι απαραίτητη». Πεπεισμένος για τη σταθερότητα που θα φέρει η επικύρωση αυτή φαίνεται να είναι και ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Boris Johnson. Όπως είπε χαρακτηριστικά «Τώρα είναι η ώρα να κοιτάξουμε μπροστά στο μέλλον και στην δημιουργία μίας περισσότερο παγκόσμιας Βρετανίας».

Η δυσπιστία των νομοθετών όσον αφορά τη Βρετανία, από την άλλη, επιβεβαιώνεται από το συνοδευτικό ψήφισμα που περιγράφη το Brexit ως «ιστορικό λάθος». Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην περιορισμένη εμβέλεια της συμφωνίας με προοπτικές της βρετανικής τριτογενούς οικονομίας να μειωθεί κατά πολύ. Ο Christophe Hansen, νομοθέτης, δήλωσε πως «η ψήφος πρέπει να ειδωθεί ως πολιτική ασφάλειας».

Επιπλέον, υπήρξε καταδίκη της βρετανικής μονομερούς αλλαγής των εμπορικών ρυθμίσεων στη Βόρεια Ιρλανδία και παρότρυνση να κινηθεί νομικά η Κομισιόν. Οι νομοθέτες προέτρεψαν την Ε.Ε. να είναι σε επαγρύπνηση όσον αφορά τη φορολογία, το ξέπλυμα χρήματος και την πρόσβαση των ευρωπαϊκών αλιευτικών σκαφών στα νερά τους.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι βρετανικές εξαγωγές στην Ε.Ε. μειώθηκαν κατά 47% μεταξύ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου και οι εισαγωγές από την Ε.Ε. κατά 20%. Η μείωση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από οποιουδήποτε άλλου ευρωπαϊκού εταίρου.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:19 - 28 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.