Ταυτόχρονα προτείνει να αυξηθεί το κατώτατο όριο κρουσμάτων COVID-19 για τον κατάλογο των τρίτων χωρών που περιλαμβάνονται στη λίστα των εξαιρέσεων του Συμβουλίου.

Ζητά όμως και την εισαγωγή ενός "φρένου έκτακτης ανάγκης" σε επίπεδο ΕΕ για άμεσους προσωρινούς περιοσμούς σε σχέση με τις μεταλλάξεις.

Η πρόταση της Κομισιόν αποστέλεται στο Συμβούλιο και μια πρώτη συζήτηση έχει προγραμματιστεί σε τεχνικό επίπεδο στη συνεδρίαση της ολοκληρωμένης πολιτικής κρίσης (IPCR) του Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Μαΐου, ακολουθούμενη από συζήτηση στη συνεδρίαση των Πρέσβεων της ΕΕ (Coreper) στις 5 Μαΐου.

Μόλις εγκριθεί η πρόταση από το Συμβούλιο, εναπόκειται στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν τα μέτρα που αναφέρονται στη σύσταση.

Το Συμβούλιο θα επανεξετάζει τον κατάλογο των χωρών εκτός ΕΕ που εξαιρούνται από τους περιορισμούς, όπως και τώρα, κάθε 2 εβδομάδες.

Σε ό,τι αφορά τα μη απαραίτητα ταξίδια για εμβολιασμένους ταξιδιώτες, η Κομισιόν προτείνει στα κράτη μέλη να άρουν τους περιορισμούς σε συνέχεια συστάσεων του ECDC που δείχνουν ότι ο εμβολιασμός βοηθά σημαντικά στη διάσπαση της αλυσίδας μετάδοσης.

Τα κράτη μέλη θα πρέπει να επιτρέπουν το ταξίδι στην ΕΕ των ατόμων που έχουν λάβει, τουλάχιστον 14 ημέρες πριν από την άφιξη, την τελευταία συνιστώμενη δόση εμβολίου που έλαβε άδεια κυκλοφορίας στην ΕΕ.

Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν επίσης να επεκτείνουν τη διευκόλυνση σε όσους εμβολιάστηκαν με εμβόλιο που ολοκλήρωσε τη διαδικασία καταχώρισης έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ. Επιπλέον, εάν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις για να παρουσιάσουν αρνητικό τεστ PCR ή / και καραντίνα για εμβολιασμένα άτομα στην επικράτειά τους, θα πρέπει επίσης να παραιτηθούν από τις απαιτήσεις αυτές για ταξιδιώτες που έχουν εμβολιαστεί από χώρες εκτός της ΕΕ.

Οι ταξιδιώτες θα πρέπει να μπορούν να αποδεικνύουν την κατάσταση εμβολιασμού τους με ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό, όταν εγκριθεί από την ΕΕ.

Μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό, τα κράτη μέλη θα πρέπει να μπορούν να δέχονται πιστοποιητικά από χώρες εκτός ΕΕ βάσει της εθνικής νομοθεσίας, λαμβάνοντας υπόψη τη δυνατότητα επαλήθευσης της γνησιότητας, της εγκυρότητας και της ακεραιότητας του πιστοποιητικού και εάν περιέχει όλα τα σχετικά δεδομένα.

Τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να εξετάσουν το ενδεχόμενο δημιουργίας πύλης που θα επιτρέπει στους ταξιδιώτες να ζητήσουν την αναγνώριση πιστοποιητικού εμβολιασμού που εκδίδεται από χώρα εκτός ΕΕ ως αξιόπιστη απόδειξη εμβολιασμού και / ή για την έκδοση ψηφιακού πράσινου πιστοποιητικού.

Τα παιδιά που αποκλείονται από τον εμβολιασμό πρέπει να μπορούν να ταξιδεύουν με τους εμβολιασμένους γονείς τους εάν έχουν υποβληθεί σε αρνητικό τεστ PCR COVID-19 το νωρίτερο 72 ώρες πριν από την περιοχή άφιξης. Σε αυτές τις περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα μπορούσαν να απαιτήσουν πρόσθετες δοκιμές μετά την άφιξη.

Τα μη απαραίτητα ταξίδια ανεξάρτητα από την ατομική κατάσταση εμβολιασμού επιτρέπονται επί του παρόντος από 7 χώρες με καλή επιδημιολογική κατάσταση. Ο κατάλογος αυτός αποφασίζεται από το Συμβούλιο βάσει επιδημιολογικών κριτηρίων που περιέχονται στην παρούσα σύσταση.

Η Κομισιόν προτείνει την τροποποίηση των κριτηρίων ώστε να ληφθούν υπόψη τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με τον θετικό αντίκτυπο των εκστρατειών εμβολιασμού. Η πρόταση είναι να αυξηθεί το κατώτατο όριο του 14-ημερών αθροιστικού ποσοστού κοινοποίησης της υπόθεσης COVID-19 από 25 σε 100. Αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τον τρέχοντα μέσο όρο της ΕΕ, που είναι πάνω από 420.

Όσοι ταξιδεύουν για βασικούς λόγους, συμπεριλαμβανομένων ιδίως επαγγελματιών υγείας, διασυνοριακών εργαζομένων, εποχιακών εργαζομένων στη γεωργία, προσωπικού μεταφορών και ναυτικών, επιβατών σε διέλευση, όσων ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους ή εκείνων που έρχονται να σπουδάσουν θα πρέπει να συνεχίσουν να επιτρέπεται να εισέλθουν στην ΕΕ, ανεξάρτητα από το εάν έχουν εμβολιαστεί ή από ποια χώρα προέρχονται. Το ίδιο ισχύει για τους πολίτες της ΕΕ και τους κατοίκους μακράς διαρκείας καθώς και τα μέλη της οικογένειάς τους. Τα ταξίδια αυτά πρέπει να συνεχίσουν να υπόκεινται σε μέτρα που σχετίζονται με την υγεία, όπως δοκιμές και καραντίνα, όπως αποφασίζονται από τα κράτη μέλη.

"Φρένο" έκτακτης ανάγκης

Όταν η επιδημιολογική κατάσταση μιας χώρας εκτός ΕΕ επιδεινώνεται γρήγορα και ιδίως εάν εντοπιστεί μια παραλλαγή ανησυχίας ή ενδιαφέροντος, ένα κράτος μέλος μπορεί να αναστείλει επειγόντως και προσωρινά όλα τα εισερχόμενα ταξίδια από πολίτες τρίτων χωρών που κατοικούν σε μια τέτοια χώρα. Οι μόνες εξαιρέσεις σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν επαγγελματίες του τομέα της υγείας, προσωπικό μεταφορών, διπλωμάτες, επιβάτες διέλευσης, εκείνοι που ταξιδεύουν για επιτακτικούς οικογενειακούς λόγους, ναυτικοί και άτομα που χρειάζονται διεθνή προστασία ή για άλλους ανθρωπιστικούς λόγους. Αυτοί οι ταξιδιώτες πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς ελέγχους και σε καραντίνα, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί.