ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Facebook και Instagram διατηρούν το «απαγορευτικό» στον Τραμπ

17:26 - 05 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Facebook και Instagram διατηρούν το «απαγορευτικό» στον Τραμπ
Η απαγόρευση του Ντόναλντ Τραμπ από το Facebook και το Instagram επιβεβαιώθηκε από το Συμβούλιο Εποπτείας των εταιρειών. Ωστόσο, η Εποπτική Αρχή έκρινε τον μόνιμο χαρακτήρα της απαγόρευσης ως πέραν των κανονικών κυρώσεων που επιβάλλει το Facebook.

Η Αρχή 'εχει διατάξει το Facebook να επανεξετάσει την απόφαση και να "αιτιολογήσει μια αναλογική απάντηση" που εφαρμόζεται σε όλους, συμπεριλαμβανομένων των απλών χρηστών.

Ο πρώην πρόεδρος «εξορίστηκε» και από τις δύο εφαρμογές τον Ιανουάριο μετά τις ταραχές στο Κάπιτολ Χιλ.

Το Συμβούλιο Εποπτείας δήλωσε ότι η αρχική απόφαση για την οριστική αναστολή του κ. Τραμπ ήταν "απροσδιόριστη και ασυνήθιστη" και ότι η σωστή απάντηση θα πρέπει να είναι "συνεπής με τους κανόνες που εφαρμόζονται σε άλλους χρήστες της πλατφόρμας".

Το Facebook πρέπει να απαντήσει εντός έξι μηνών.

Σε συνέντευξη Τύπου, η συμπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Helle Thorning-Schmidt παραδέχτηκε: "Δεν είχαμε μια εύκολη απάντηση."

Το Διοικητικό Συμβούλιο ήταν να ανακοινώσει την απόφασή του τον περασμένο μήνα, αλλά καθυστέρησε την απόφαση προκειμένου να επανεξετάσει περισσότερες από 9.000 δημόσιες απαντήσεις σε υποθέσεις, ανέφερε.

Εν τω μεταξύ, ο κ. Τραμπ, ο οποίος έχει αποκλειστεί επίσης από το Twitter, ξεκίνησε μια νέα ιστοσελίδα την Τρίτη για να ενημερώσει τους υποστηρικτές με τις σκέψεις του.

Η απόφαση σημαίνει ότι η αναστολή του κ. Τραμπ παραμένει σε ισχύ για τώρα.

Το Συμβούλιο Εποπτείας αποφάσισε ότι ο κ. Τραμπ είχε παραβεί τα κοινοτικά πρότυπα του Facebook και επικύρωσε την απαγόρευση.

Αλλά είναι το "αόριστο" μέρος της απαγόρευσης το οποίο δημιούργησε δεύτερες σκέψεις.

"Δεν επιτρέπεται στο Facebook να κρατήσει έναν χρήστη εκτός της πλατφόρμας για μια απροσδιόριστη περίοδο, χωρίς κριτήρια για το πότε ή για το αν θα αποκατασταθεί ο λογαριασμός", ανέφερε σε δήλωση.

Η εφαρμογή αυτού του τύπου απαγόρευσης στον κ. Τραμπ δεν ακολουθούσε καμία σαφή διαδικασία, ανέφερε.

Το Εποπτικό Συμβούλιο ισχυρίστηκε ότι το Facebook είχε ουσιαστικά εκδώσει "μια αόριστη, αμετάβλητη ποινή και στη συνέχεια [παρέπεμψε] την υπόθεση στο Συμβούλιο για επίλυση".

Είπε ότι κάτι τέτοιο σημαίνει ότι "το Facebook προσπαθεί να αποφύγει τις ευθύνες του" - και έστειλε την απόφαση πίσω στο Facebook.

Τι είναι το συμβούλιο εποπτείας;

Συχνά αναφέρεται ως "Ανώτατο Δικαστήριο του Facebook", το Συμβούλιο ιδρύθηκε για να βγάζει ετυμηγορία για δύσκολες ή αμφιλεγόμενες αποφάσεις μετριοπάθειας που λαμβάνονται από το Facebook.

Ιδρύθηκε από το αφεντικό του Facebook Mark Zuckerberg, αλλά λειτουργεί ως ανεξάρτητη οντότητα, αν και οι μισθοί και τα άλλα έξοδα καλύπτονται από το Facebook. Αποτελείται από δημοσιογράφους, ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και ακαδημαϊκούς.

Η επιτροπή έχει ήδη αποφανθεί σε εννέα υποθέσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός σχολίου που φαινόταν υποτιμητικό για τους μουσουλμάνους.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:43 - 05 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.