ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φαρμακοβιομήχανοι-Εμβόλια: Απογοητευτική η αμερικανική απόφαση για την άρση της πατέντας

08:10 - 06 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Φαρμακοβιομήχανοι-Εμβόλια: Απογοητευτική η αμερικανική απόφαση για την άρση της πατέντας
Απογοητευτική χαρακτήρισε η Διεθνής Ομοσπονδία Φαρμακοβιομηχανιών (IFPMA) την απόφαση των ΗΠΑ να στηρίξουν την πρόταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19.

«Είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τον στόχο τα εμβόλια κατά της Covid-19 να μοιράζονται γρήγορα και δίκαια σε όλο τον κόσμο. Αλλά όπως συνεχίζουμε να λέμε, μια προσωρινή άρση είναι η κοινή αλλά λάθος απάντηση σε ένα σύνθετο πρόβλημα», υπογράμμισε η ανακοίνωση της ομοσπονδίας φαρμακοβιομηχανιών, που έχει έδρα στην Γενεύη.

«Η άρση των πατεντών στα εμβόλια για την Covid-19 δεν θα αυξήσει την παραγωγή, ούτε θα παράσχει πρακτικές λύσεις που χρειάζονται για την αντιμετώπιση αυτής της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης. Αντιθέτως πιθανώς θα οδηγήσει σε αποσυντονισμό», πρόσθεσε η IFPMA.

Οι πραγματικές προκλήσεις είναι οι εμπορικοί φραγμοί, η συμφόρηση στις αλυσίδες εφοδιασμού, οι ελλείψεις πρώτων υλών και η «προθυμία των πλούσιων χωρών να αρχίσουν να μοιράζονται δόσεις με φτωχές χώρες», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που είχε ταχθεί υπέρ της άρσης των πατεντών κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, δήλωσε χθες (5/5) ότι στηρίζει την πρόταση του ΠΟΥ περί κατάργησης της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια για την Covid-19.

Τελευταία τροποποίηση στις 07:55 - 06 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.