ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα «στρατόπεδα» για τις πατέντες των εμβολίων

07:50 - 07 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Τα «στρατόπεδα» για τις πατέντες των εμβολίων
Η πρόταση Μπάιντεν για άρση της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού έχει τροφοδοτήσει μια παγκόσμια συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ας δούμε τα... στρατόπεδα που διαμορφώνονται.

Πρόθυμη για συζητήσεις η Ε.Ε.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από την ΕΕ. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι επίσης έτοιμη να συζητήσει προτάσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης με αποτελεσματικό και ρεαλιστικό τρόπο. Για το λόγο αυτό, είναι έτοιμοι να συζητήσουν με ποιον τρόπο η πρόταση των ΗΠΑ για την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας επί των εμβολίων κατά της Covid-19 μπορεί να συμβάλει στην εκπλήρωση των στόχων αυτών.

Αντίθετη η Μέρκελ

Εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, ωστόσο, δήλωσε πως το σχέδιο των ΗΠΑ θα προξενούσε «σοβαρές επιπλοκές». Έπειτα από την ιδέα του Μπάιντεν οι μετοχές φαρμακοβιομηχανιών κατέγραψαν πτώση, η οποία επηρέασε τη στάση της κ. Μέρκελ. Ακόμη, όπως η ίδια υποστηρίζει, οι φαρμακοβιομηχανίες έχουν ως κίνητρο τα κέρδη, έπειτα και από την αύξηση στις δαπάνες έρευνας και ανάπτυξης.

Υπέρ της άρσης ο Πούτιν

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, εμφανίστηκε θετικός στην ιδέα άρσης της πατέντας για τα εμβόλια κατά της Covid-19, μετά τη σχετική πρόταση που έκαναν μία μέρα νωρίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου να επιταχυνθεί η παραγωγή και η παγκόσμια διανομή τους.

«Αναμφίβολα, η Ρωσία θα υποστηρίξει μια τέτοια προσέγγιση», δήλωσε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνάντησης, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, με την αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Τατιάνα Γκόλικοβα, με θέμα την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, μάλιστα, ζήτησε από τη ρωσική κυβέρνηση να εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση, λέγοντας: «Υπό τις τρέχουσες συνθήκες, όπως έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν, δεν θα πρέπει να σκεφτείτε πώς θα αποκομίσετε το μέγιστο όφελος, αλλά πώς θα εγγυηθείτε την ασφάλεια των ανθρώπων».

«Αυτή τη στιγμή, ακούμε ότι στην Ευρώπη υπάρχουν ιδέες οι οποίες, κατά τη γνώμη μου, αξίζουν προσοχής. Συγκεκριμένα, λένε να αρθεί γενικά η πατέντα για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού. Αυτό, όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση, αλλά απ’ ό,τι αντιλαμβάνομαι, ανταποκρίνεται σε συγκεκριμένους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, οι οποίοι προβλέπουν την άρση παρόμοιας προστασίας πατέντας σε έκτακτες συνθήκες», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.

Θετικός και ο Μακρόν

Παρόλο που ο Εμμανουέλ Μακρόν ήταν αρχικά διστακτικός στην πρόταση των ΗΠΑ, δήλωσε τελικά πως τάσσεται υπέρ της άρσης των πατεντών των εμβολίων για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της πανδημίας.

«Ναι, οφείλουμε προφανώς να ενεργήσουμε έτσι ώστε αυτό το εμβόλιο να αποτελέσει παγκόσμιο δημόσιο αγαθό», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, που τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει αντίθετος με την άρση της πατέντας.

«Μπορούμε να μεταφέρουμε τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας σε παρασκευαστές φαρμάκων στην Αφρική, όμως δεν έχουν την πλατφόρμα για να παράγουν το mRNA. Το θέμα μας είναι να μεταφέρουμε την τεχνολογία και την τεχνογνωσία των πλατφορμών που παράγουν εμβόλια mRNA στην Αφρική, εκεί είναι το κλειδί», εξήγησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Παράλληλα, τόνισε πως δεν υπήρξε εμβολιαστικός εθνικισμός από πλευράς Ευρώπης. «Η Ευρώπη είναι η πιο γενναιόδωρη ήπειρος με τον υπόλοιπο κόσμο. Εμείς, με τις δόσεις που παραγάγαμε, περίπου 65 εκατομμύρια δόσεις καταναλώσαμε για εμάς και 45 εκατομμύρια εξαγάγαμε. Σήμερα, για άλλες δόσεις που παρήχθησαν, για παράδειγμα από τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς, έχουν εξαχθεί μηδέν δόσεις», πρόσθεσε.

Κατά της απόφασης των ΗΠΑ ο Μπουρλά

Ο διευθύνων σύμβουλος Άλμπερτ Μπουρλά παραχώρησε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο, στην οποία τόνισε πως πιθανό άνοιγμα μονάδων παραγωγής του εμβολίου των BioNTech/Pfizer σε άλλα μέρη, πέρα από αυτά που ήδη υπάρχουν στις ΗΠΑ και την ΕΕ (Βέλγιο και Γερμανία), θα ήταν περίπλοκο, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, με κίνδυνο να μειωθεί ο αριθμός των παραγόμενων δόσεων.

 "Πρέπει να επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας" στα εργοστάσια που παράγουν ήδη το εμβόλιο και "έχουν επαρκή ικανότητα να παρασκευάσουν δισεκατομμύρια δόσεις και να διασφαλίσουμε ότι δεν θα διαταράσσεται (η παραγωγή) με πολιτικά υποκινούμενες ανακοινώσεις. Αυτές είναι κενές υποσχέσεις", τόνισε.

Επιφυλακτικοί οι Ελβετοί

Η κυβέρνηση της Ελβετίας θεωρεί σημαντική την πρόταση του Προέδρου των ΗΠΑ Μπάιντεν, όμως θεωρεί πως αυτή η απόφαση δημιουργεί απορίες ως την υλοποίησή της.  «Πρόκειται για μια σημαντική ανακοίνωση εκ μέρους των ΗΠΑ, όμως πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα όσον αφορά τις συγκεκριμένες λύσεις που μελετώνται σε αυτό το πλαίσιο», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η SECO, η κρατική γραμματεία οικονομικών υποθέσεων.

Η SECO υποστήριξε ακόμη πως η Ελβετία θεωρεί δύσκολο το εγχείρημα της πατέντας, καθώς η άρση των δικαιωμάτων των εμβολίων  δεν θα σημαίνει πως θα εγγυηθεί δίκαιη, προσιτή και γρήγορη πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και διαγνωστικά προϊόντα κατά της πανδημίας.

Οι ουδέτεροι

Επιφυλακτική εμφανίζεται τέλος η βρετανική κυβέρνηση παρά το γεγονός πως τα media μεταδίδουν πως η κυβέρνηση Τζόνσον δέχεται πιέσεις από τις ΗΠΑ. Μάλιστα, και η αντιπολίτευση (Εργατικοί και Φιλελεύθεροι Δημοκράτες) έχει ταχθεί υπέρ του «τέλους του άπαρτχαϊντ των εμβολίων», όπως σχολίασαν χαρακτηριστικά στη βρετανική βουλή. Ο Μπόρις Τζόνσον προς το παρόν κρατά ουδέτερη στάση.

Το debate μόλις ξεκίνησε. Τα στρατόπεδα έχουν ήδη αρχίσει να διαμορφώνονται και η συνέχεια αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:33 - 07 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.