ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κίνα-ΕΕ: Αναζητούν «λύση» για να μην κινδυνεύσουν οι επενδύσεις

18:21 - 07 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμεί "αποκλιμάκωση" με την Κίνα, μετά τις κυρώσεις που έλαβαν αμφότερες οι πλευρές για το θέμα της μειονότητας των Ουιγούρων στην Κίνα, διαβεβαίωσε σήμερα ο πρεσβευτής της ΕΕ στην Κίνα.

Τον Μάρτιο, οι Ευρωπαίοι επέβαλαν κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους, τους οποίους απηύθυναν κατηγορίες πως παραβιάζουν τα δικαιώματα των μουσουλμάνων της Σιντζιάνγκ (βορειοδυτική Κίνα). Το Πεκίνο απάντησε επιβάλλοντας κυρώσεις σε προσωπικότητες της Ευρώπης, όπως ευρωβουλευτές.

Η αντιπαράθεση αυτή φέρνει σε κίνδυνο την επικύρωση της συμφωνίας για τις επενδύσεις, στην οποία κατέληξαν η ΕΕ και η Κίνα στα τέλη του 2020. Όμως, ο πρεσβευτής Νικολά Σαπουί εμφανίστηκε αισιόδοξος σε συνέντευξη Τύπου.

"Δεν επιδιώκουμε κλιμάκωση, αλλά τίποτα δεν θα εμποδίσει την ΕΕ να λέει ό,τι επιθυμεί να πει όπου επιθυμεί", είπε.

Παρά τις εντάσεις, οι επαφές υψηλού επιπέδου ανάμεσα στην Κίνα και τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεχίζονται, ενώ το Πεκίνο εξίσου "μοιάζει να επιθυμεί να συνεχισθεί ο διάλογος", είπε ο πρεσβευτής.

Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία για τις επενδύσεις, παραδέχθηκε ότι οι κινεζικές κυρώσεις εναντίον ευρωβουλευτών δεν διευκολύνουν την επικύρωσή της. Ανέφερε, ωστόσο, πως συνεχίζονται οι εργασίες με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου για τη σύνταξη του τελικού κειμένου της συμφωνίας, που θα μπορούσε να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο στα τέλη αυτού του έτους ή στις αρχές του επόμενου.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Εμπορικού Επιμελητηρίου στην Κίνα, Γκέοργκ Βούτκε, ένθερμος υποστηρικτής της συμφωνίας για τις επενδύσεις, παρουσιάστηκε όμως, σήμερα λιγότερο αισιόδοξος.

Η συμφωνία "δεν θα υλοποιηθεί προτού περάσει πολύς καιρός", παραδέχθηκε, σε άλλη συνέντευξη Τύπου.

Όπως είπε, θέτοντας στο στόχαστρο ευρωβουλευτές, το κομμουνιστικό καθεστώς κατάφερε ένα "δυσανάλογο" πλήγμα στη συμφωνία.

"Είναι σαφές πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν θα κάνει τίποτα που έχει σχέση με αυτή τη συμφωνία για τις επενδύσεις όσο δεν αίρονται οι (κινεζικές) κυρώσεις", εκτίμησε.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:24 - 07 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.