ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εμβόλια: Επιστολή πέντε Ευρωπαίων ηγετών σε Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ

20:21 - 07 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Εμβόλια: Επιστολή πέντε Ευρωπαίων ηγετών σε Φον ντερ Λάιεν και Μισέλ
Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να πρωτοστατήσει στις διεθνείς προσπάθειες για να καμφθεί ο κίνδυνος της πανδημίας συμβάλλοντας στην ενίσχυση παραγωγής και στη διανομή εμβολίων, τονίζουν σε κοινή επιστολή τους ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο, της Δανίας Μέτε Φρεντερίκσεν, της Σουηδίας Στέφαν Λόβφεν και της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ.

Η επιστολή απευθύνεται στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν και στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, στην οποία ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους και οι τέσσερις επικεφαλής κυβερνήσεων τονίζουν τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας ως το κύριο στοιχείο της ευρωπαϊκής αντίδρασης για να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά η υγειονομική κρίση.

"Ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας εμβολίων στον κόσμο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ειδική ευθύνη. Εναπόκειται στην Ευρώπη να πρωτοστατήσει στη συγκέντρωση δημόσιων και ιδιωτικών εταίρων για την ενίσχυση της παγκόσμιας παραγωγής και διανομής ασφαλών, αποτελεσματικών και προσιτών εμβολίων. Σε πνεύμα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, οι γνώσεις και οι τεχνολογίες που σχετίζονται με τα εμβόλια πρέπει να κοινοποιούνται προληπτικά" αναφέρεται μεταξύ των άλλων στην επιστολή.

Η επιστολή ζητεί επίσης "την ενεργοποίηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού ανταλλαγής εμβολίων, ο οποίος, εστιάζοντας σε πολλά εμβόλια, θα παράσχει στις ευρωπαϊκές χώρες, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, πολύ περισσότερα εμβόλια από ό,τι είναι απαραίτητο για την προστασία των δικών τους πληθυσμών".

Επισημαίνει επίσης ότι "εκτός από τον παγκόσμιο μηχανισμό κοινής χρήσης COVAX, πρέπει να αναπτυχθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός κατανομής έτσι ώστε τα εμβόλια να μπορούν επίσης να μοιραστούν με γειτονικές χώρες στην Ευρώπη και την Αφρική. Είναι επίσης προς το συμφέρον της Ευρώπης. Διότι έως ότου ολόκληρος ο πλανήτης είναι ασφαλής, κανείς δεν θα είναι απολύτως ασφαλής".

Τελευταία τροποποίηση στις 20:20 - 07 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.