ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλι Ρεν: Προτείνει «μοντέλο» Fed στην ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

16:18 - 09 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Το παράδειγμα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) προτείνει για την Ευρώπη ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Όλι Ρεν.

Ο ίδιος προτείνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να αποδεχτεί την υπέρβαση του στόχου που έχει θέσει για τον πληθωρισμό, προκειμένου να αντισταθμίσει την επί πολλά έτη αργόσυρτη άνοδο των τιμών.

«Εκτός από τη σταθερότητα των τιμών, η εστίαση στην πλήρη ή τη μέγιστη απασχόληση έχει νόημα στο τρέχον πλαίσιο ενός χαμηλότερου επιτοκίου», δήλωσε ο Ρεν, ενώ είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο διατυπώθηκε ο στόχος για τον πληθωρισμό είχε «δημιουργήσει μια αντίληψη για ασυμμετρία και κάποια ασάφεια».

Η Τράπεζα της Φινλανδίας εκτιμά ότι ο εκ των πραγμάτων στόχος πληθωρισμού της ΕΚΤ είναι 1,6% έως 1,8%, με τον Ρεν να προσθέτει: «Το χειρότερο είναι ότι το 2% έχει θεωρηθεί ως ανώτατο όριο και αυτό μειώνει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό».

«Η νομισματική πολιτική θα πρέπει να παίζει ελεύθερα υπό την έννοια πως θα διασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, ώστε να συνεχίσουμε να έχουμε μία γέφυρα πάνω από ταραγμένα νερά», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υπογράμμισε ότι είναι «πολύ σημαντικό» για τις κυβερνήσεις να σχεδιάσουν πώς θα μειώσουν τα επίπεδα χρέους τους, τα οποία έχουν αυξηθεί ως απάντηση στην πανδημία.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.