ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Χαμηλώνει» επικίνδυνα ο συνασπισμός της Μέρκελ

18:34 - 10 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
«Χαμηλώνει» επικίνδυνα ο συνασπισμός της Μέρκελ
Ιστορικά χαμηλά ποσοστά καταγράφει η κυβερνητική συμμαχία της Άνγκελα Μέρκελ, σε μία ακόμη δημοσκόπηση που φανερώνει μετατόπιση των ψηφοφόρων στη Γερμανία, ενόψει και των εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Η δημοτικότητα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της κ. Μέρκελ και του βαυαρικού κόμματος της, της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης, δέχθηκε ισχυρό «πλήγμα». Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Bild, το ποσοστό της ανήλθε μόλις στο 23%.

Η έρευνα που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 1.910 Γερμανών φανέρωσε πως όλο και λιγότεροι πολίτες δείχνουν υποστήριξη για το μπλοκ CDU-CSU της κυρίας Μέρκελ. Μάλιστα, είχε υποχωρήσει ξανά από 24% την προηγούμενη εβδομάδα και σημείωσε το χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία των δημοσκοπήσεων.

Από την άλλη, το Πράσινο Κόμμα διατήρησε το προβάδισμα με το 26% των ψήφων, αν και το ποσοστό του μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη εβδομάδα. Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με 16%, ο οποίος είναι ο σημερινός συνεργάτης κατώτερου συνασπισμού με το CDU-CSU.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του κεντροαριστερού SPD την Κυριακή (9/5), ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα είναι ο ηγέτης της προεκλογικής του εκστρατείας. Αντιμέτωποι θα είναι η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων και ο υποψήφιος CDU-CSU Άρμιν Λάσετ στον αγώνα για τη διαδοχή της κυρίας Μέρκελ στην Καγκελαρία.

Προβάδισμα στο Πράσινο Κόμμα

Οι τάσεις των ψηφοφόρων μετέτρεψαν το Πράσινο Κόμμα σε έναν σοβαρό υποψήφιο για να ηγηθεί της κυβέρνησης. Οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις στις εκλογές δείχνουν πως οι Πράσινοι θα οδηγήσουν τη γερμανική κυβέρνηση με πιθανό εταίρο συνασπισμού ή δύο.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank με επικεφαλής τον Στέφαν Σνάιντερ σημείωσαν ότι όταν πρόκειται για επιλογές συνασπισμού, «τίποτα δεν είναι αδύνατο τουλάχιστον αριθμητικά».

«Οι υποψηφιότητες των Μπέρμποκ και Λάσετ ως υποψηφίων καγκελάριων βοήθησαν σαφώς τους Πράσινους να κερδίσουν έδαφος. Ίσως όχι μόνο να είναι ο ηγέτης της επόμενης κυβέρνησης, αλλά τώρα θα μπορούσαν να διορίσουν τον επόμενο καγκελάριο. Η τρέχουσα μεταβολή του αισθήματος των ψηφοφόρων επιτρέπει πολλές επιλογές συνασπισμού », ανέφεραν οι οικονομολόγοι σε σημείωμα την Παρασκευή (7/5).

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank πιθανολογούν ακόμη για μία κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του CDU-CSU με τους Πράσινους έναντι ενός συνασπισμού μεταξύ Πρασίνων, SPD και των Φιλελεύθερων (το κόμμα FDP). Μόνο το δεξιό AfD έχει αποκλειστεί ως συνεργάτης από όλους τους άλλους.

Η διαχείριση του κορωνοϊού αποδυνάμωσε την κυβέρνηση

Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ μετά από τέσσερις θητείες θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στη πολιτική του Γερμανικού Κράτους. Όμως, η κρίση του κορωνοϊού επηρέασε σημαντικά την κοινή γνώμη και την διαμόρφωσή της, πράγμα που πιθανόν θα γινόταν, όπως αναφέρει το CNBC με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Παρότι ο αρχικός χειρισμός της κρίσης για τη δημόσια υγεία απέσπασε επαίνους -  διατήρησε δηλαδή την αρχική εξάπλωση έχοντας ισχυρό σύστημα ανίχνευσης των επαφών των κρουσμάτων και σύγχρονες νοσοκομειακές υποδομές που βοήθησαν στο να παραμείνουν οι αριθμοί θανάτων χαμηλοί - το τρίτο κύμα της πανδημίας ήταν ασυγκράτητο.

Επιπλέον, η εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας κυμαινόταν με αργούς ρυθμούς. Σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, μόνο το 9,7% των ενηλίκων της Γερμανίας έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, ενώ το 34,3% έκανε τουλάχιστον μία δόση,

Τελευταία τροποποίηση στις 18:35 - 10 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.