ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

eBay: Oι επικίνδυνες καταχωρήσεις προϊόντων αφαιρούνται από τις ρυθμιστικές αρχές

07:44 - 11 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
eBay: Oι επικίνδυνες καταχωρήσεις προϊόντων αφαιρούνται από τις ρυθμιστικές αρχές
Ο διαδικτυακός πωλητής eBay λέει ότι παραχωρεί στους ρυθμιστικούς φορείς τη δύναμη να κατεβάζουν επικίνδυνες καταχωρήσεις προϊόντων προς πώληση, χωρίς να συμβουλευτούν την εταιρεία

Οι αξιωματούχοι θα είναι σε θέση να αφαιρέσουν αντικείμενα προς πώληση "όπου έχουν ενδείξεις κινδύνου για την ασφάλεια των καταναλωτών", ανακοίνωσε το eBay.

Οι διαδικτυακές αγορές, όπως το eBay, βρίσκονται σε μια συνεχή μάχη για την εξεύρεση μη ασφαλών αντικειμένων που πωλούνται από τους χρήστες τους.

Αυτό συμβαίνει εν μέρει επειδή σχεδόν όλοι μπορούν να πουλήσουν σε διαδικτυακούς ιστότοπους δημοπρασιών.

Με τα χρόνια, οι ερευνητές έχουν βρει μη ασφαλείς ηλεκτρικές συσκευές, παιχνίδια και μπαταρίες προς πώληση σε ένα ευρύ φάσμα διαδικτυακών αγορών - συμπεριλαμβανομένης της Amazon και της κινεζικής ιστοσελίδας Wish.

Αυτή η τελευταία κίνηση, εξήγησε το eBay, σχεδιάστηκε για να επιταχύνει την αφαίρεση "παράνομων ή μη ασφαλών αντικειμένων" χωρίς να περιμένει την έγκριση της εταιρείας.

Μόνο επιλεγμένες, αξιόπιστες αρχές θα έχουν πρόσβαση στα νέα εργαλεία. Όμως αυτοί θα έχουν "τη δυνατότητα να καταργήσουν τυχόν καταχωρήσεις από την ίδια την αγορά", ανέφερε η εταιρεία.

Περισσότερες από 50 αρχές σε όλο τον κόσμο συμμετέχουν ήδη στα πρώτα στάδια του έργου, πρόσθεσε.

Το eBay είπε ότι είχε ήδη «εκτεταμένα» συστήματα αναφοράς για χρήση από τους πελάτες και έλαβε «ενεργά» μέτρα για την κατάργηση απαγορευμένων αντικειμένων.

Αλλά "η εξάλειψη της ανάγκης για ένα δεύτερο επίπεδο έγκρισης απλοποιεί τη διαδικασία, καθιστώντας την απομάκρυνση προϊόντων πιο αποτελεσματική και μειώνοντας τον κίνδυνο αγοράς επιβλαβών προϊόντων", ανέφερε.

Ο Lesley Rudd, διευθύνων σύμβουλος της Electrical Safety First, δήλωσε: "Καλωσορίζουμε κάθε κίνηση που επιταχύνει τη διαδικασία αφαίρεσης επικίνδυνων εμπορευμάτων από το διαδίκτυο".

"Οι έρευνές μας βρίσκουν συνεχώς επικίνδυνα, ηλεκτρικά είδη χωρίς εμπορικά σήματα με προφανή ελαττώματα προς πώληση στους καταναλωτές του Ηνωμένου Βασιλείου. Αυτά τα προϊόντα συχνά δεν διαθέτουν μερικά από τα πιο βασικά χαρακτηριστικά ασφαλείας."

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι πρέπει να γίνει περισσότερη δουλειά για να σταματήσει η πώληση τέτοιων προϊόντων.

"Οι διαδικτυακές αγορές πρέπει να αναγνωριστούν νόμιμα ως έμποροι λιανικής για να αντιμετωπιστεί επαρκώς το ζήτημα των επικίνδυνων εμπορευμάτων που πωλούνται μέσω των ιστότοπών τους και καλούμε την κυβέρνηση να συμπεριλάβει αυτούς τους ιστότοπους στο επερχόμενο διαδικτυακό νομοσχέδιο για την ασφάλεια", είπε.

Μία ομάδα που συμμετέχει στο νέο σύστημα του eBay είναι το Westminster Council. Η σύμβουλος Heather Acton δήλωσε ότι τον τελευταίο χρόνο είδε μια τεράστια αύξηση των online αγορών - και οι περιπτώσεις εξαπάτησης ήταν ανησυχητικές.

Τα νέα εργαλεία σημαίνουν ότι «οι ομάδες των εμπορικών προτύπων μας κατάφεραν να επισπεύσουν τις διαδικασίες μας και να διασφαλίσουν ότι οι τοπικές μας κοινότητες μπορούν να συνεχίσουν να είναι ασφαλείς», είπε.

Ένα άλλο σώμα με πρόσβαση είναι το Ofcom, το οποίο μεταξύ άλλων ρόλων ρυθμίζει τα ραδιοκύματα που χρησιμοποιούνται για ραδιοφωνικά και ασύρματα σήματα. Ορισμένοι τύποι ασύρματων κιτ ραδιοφώνου ρυθμίζονται αυστηρά - έτσι ώστε να μην μπορούν να επηρεάσουν τα προστατευμένα σήματα - και σκοπεύει να χρησιμοποιήσει τα νέα εργαλεία για την αφαίρεση τέτοιων αντικειμένων από την πώληση.

Ο Murray Lambell, διευθυντής του eBay στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η πανδημία οδήγησε τις διαδικτυακές αγορές να γίνουν "ένα ακόμη μεγαλύτερο μέρος της ζωής όλων".

"Οι αγορές πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά την ευθύνη τους για την ασφάλεια των καταναλωτών, αλλά η συνεργασία με τις αρχές είναι ζωτικής σημασίας", είπε.

«Ελπίζουμε να ακολουθήσουν και άλλοι παίκτες του κλάδου», πρόσθεσε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.