ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ε.Ε.-Ινδία: Επανεκκίνηση συζητήσεων για το εμπόριο

10:15 - 11 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Ε.Ε.-Ινδία: Επανεκκίνηση συζητήσεων για το εμπόριο
Την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ελεύθερο εμπόριο και τη στενότερη συνεργασία για την κλιματική αλλαγή συμφώνησαν να συνεχίσουν Ευρωπαϊκή Ένωση και Ινδία. Οι ανησυχίες για την Κίνα έφεραν κοντά τις δύο πλευρές κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία για την εκ νέου διαπραγμάτευση των συζητήσεων που είχαν παγώσει από το 2013.

Στο πλαίσιο αυτό, και λόγω της κρίσης της πανδημίας στην Ινδία, ο πρωθυπουργός της Ινδίας, Narendra Modi, και 27 ηγέτες της Ε.Ε. συνήλθαν το Σάββατο (8/5) για να συζητήσουν, πράγμα που αποτέλεσε και ένα σημάδι για τα ανανεωμένα συμφέροντα της Ε.Ε. στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος συγκαλούνταν συναντήσεις, οι οποίες περιελάμβαναν μόνο διευθύνοντες συμβούλους και προέδρους της Ε.Ε και τον πρωθυπουργό της Ινδίας. Όπως δηλώθηκε από τους ηγέτες, για να επιτύχουν οι συζητήσεις, χρειάστηκε και από τις δύο πλευρές η επίλυση ζητημάτων που αφορούν την πρόσβαση σε αγορές.

Παράλληλα, αναμένεται οι συζητήσεις να αφορούν και μία ξεχωριστή συμφωνία προστασίας των επενδύσεων, καθώς και μια συμφωνία για τις γεωγραφικές ενδείξεις - διάσημα εμπορικά σήματα που συνδέονται συχνά με τα μέρη στα οποία κατασκευάζονται.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, δήλωσε πως «Μεταξύ της Ε.Ε. και της Ινδίας υπάρχει στενή σχέση αλλά επίσης και πληθώρα μη αξιοποιημένων δυνατοτήτων». Η ίδια διευκρίνισε πως «οι περισσότερο μη αξιοποιημένες δυνατότητες είναι το εμπόριο και οι επενδύσεις».  

Τελευταία τροποποίηση στις 10:18 - 11 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.