ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ: Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη

10:32 - 11 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
ΠΟΥ: Ανησυχία για την ινδική μετάλλαξη
Τον κώδωνα του κινδύνου «κρούει» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το ινδικό στέλεχος της Covid-19, καθώς η κατάσταση στη χώρα, εξακολουθεί να είναι δραματική, με ιστορικό υψηλό κρουσμάτων το τελευταίο 7ήμερο.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 329.942 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ υπέκυψαν ακόμη 3.876 ασθενείς με την COVID-19, κατά τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τρίτη 11/5 το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Ο απολογισμός της πανδημίας έχει φθάσει ως εδώ τους 249.992 νεκρούς επί συνόλου 22,99 εκατ. μολύνσεων, κατά τα επίσημα στοιχεία, που επιστήμονες θεωρούν υποτιμημένα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Ινδία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης βάσει του μέσου όρου των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε ημερήσια βάση: στη χώρα αυτή καταγράφεται ο ένας στους τρεις θανάτους που οφείλονται στη νόσο στην υφήλιο.

Ο μέσος όρος των κρουσμάτων που επιβεβαιώνονται σε ημερήσια βάση τις τελευταίες επτά ημέρες είναι 390.995, πρωτοφανής αριθμός.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το παραλλαγμένο στέλεχος του SARS-CoV-2 που ταυτοποιήθηκε στην Ινδία πέρυσι κατατάσσεται σε αυτά που εγείρουν μεγαλύτερη ανησυχία σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο εύκολα.

Χώρες σε όλο τον κόσμο στέλνουν φιάλες οξυγόνου και άλλο ιατρικό υλικό για να συμπαρασταθούν στην Ινδία εν μέσω της κρίσης.

Πολλά νοσοκομεία σε όλη τη χώρα δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην κατάσταση, αντιμέτωπα με τεράστιες ελλείψεις υλικού απόλυτα απαραίτητου για να σωθούν ζωές.

Αυξάνοντας ακόμη περισσότερο την πίεση στα νοσοκομεία και τις δομές υγείας, η ινδική ομοσπονδιακή κυβέρνηση απαίτησε οι γιατροί να επαγρυπνούν για ενδείξεις της επιλεγόμενης μουκορμύκωσης, σπάνιας μυκητιασικής λοίμωξης, δυνητικά θανάσιμης, σε ασθενείς με την COVID-19.

Η ασθένεια, που μπορεί να προκαλέσει αλλαγή του χρώματος, το επιλεγόμενο "μαύρισμα" της μύτης – εμφάνιση μαύρης νεκρωτικής εσχάρας ή έλκους – διπλωπία ή θολή όραση, πόνους στο θώρακα, δυσχέρεια στην αναπνοή, και ακόμα βήχα με αιμόπτυση, πλήττει ιδίως διαβητικούς. Ο διαβήτης, με τη σειρά του, επιδεινώνεται από στεροειδή όπως η δεξαμεθαζόνη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των σοβαρότερων μορφών της COVID-19.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.