ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιράν: Έναρξη υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές Εκλογές

13:31 - 11 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Ιράν: Έναρξη υποψηφιοτήτων για τις Προεδρικές Εκλογές
Ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη (11/5), η κατάθεση υποψηφιοτήτων για τις ιρανικές προεδρικές εκλογές της 18ης Ιουνίου. Η διαδικασία, η οποία ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα) στο Υπουργείο Εσωτερικών στην Τεχεράνη, αναμένεται να διαρκέσει πέντε ημέρες.

Στη συνέχεια, οι υποψηφιότητες αναμένεται να επικυρωθούν από το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος. Πρόκειται για ένα μη αιρετό όργανο που είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των προεδρικών εκλογών και την επικύρωση των υποψηφιοτήτων.

Έπειτα, το όργανο αυτό αναμένεται να μεταβιβάσει τον κατάλογο με τις υποψηφιότητες που θα έχει επικυρώσει στο υπουργείο Εσωτερικών για να τις κοινοποιήσει από τις 26 ως τις 27 Μαΐου, σύμφωνα με το επίσημο χρονοδιάγραμμα. Η προεκλογική εκστρατεία, διάρκειας 20 ημερών, θα ξεκινάει την αμέσως επόμενη ημέρα.

Οι Ιρανοί καλούνται να εκλέξουν τον διάδοχο του προέδρου Χασάν Ροχανί, στον οποίο το Σύνταγμα απαγορεύει να είναι υποψήφιος έπειτα από δύο συνεχόμενες θητείες. Την πρόθεσή τους να συμμετάσχουν στις εκλογές του Ιουνίου έχουν ήδη ανακοινώσει πάνω από 20 επιφανείς προσωπικότητες.

Ως το μεσημέρι στο Ιράν, η μοναδική γνωστοποιημένη υποψηφιότητα για τις εκλογές ήταν ο ταξίαρχος Μοχαμάντ Χασάν Ναμί, ο οποίος έχει διατελέσει μέλος του τακτικού στρατού και πρώην υπουργός Τηλεπικοινωνιών. Επιπλέον, ο Ναμί υπήρξε στρατιωτικός ακόλουθος στη Βόρεια Κορέα και έχει πάρει διδακτορικό στη διοίκηση από το Πανεπιστήμιο Κιμ Ιλ Σουνγκ της χώρας.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, έχει κάνει εκκλήσεις επανειλημμένως προκειμένου να υπάρξει σημαντική συμμετοχή στις προεδρικές εκλογές, έπειτα από την μεγάλη αποχή που παρατηρήθηκε στις βουλευτικές του Φεβρουαρίου του 2020 (περισσότερο από 57%), οι οποίες χαρακτηρίστηκαν από μαζική ακύρωση των υποψηφιοτήτων μεταρρυθμιστών και μετριοπαθών.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:33 - 11 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.