ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Στα κράτη-μέλη η ευθύνη καταβολής αποζημίωσης για παρενέργειες εμβολίων!

15:16 - 11 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Στα κράτη-μέλη η ευθύνη καταβολής αποζημίωσης για παρενέργειες εμβολίων!
Ελάχιστους από τους γνωρίζοντες την «φάμπρικα» των συμφωνιών, μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών εταιριών, για τις προμήθειες εμβολίων, αιφνιδίασε η σημερινή (11/5) απάντηση της Επιτρόπου Υγείας της ΕΕ Στέλλας Κυριακίδη, προς την Ιταλίδα ευρωβουλευτή της Ομάδας Ταυτότητας και Δημοκρατίας Isabella Tovaglieri.

Ούτε λίγο ούτε πολύ η Επίτροπος, υπέρμαχος της μυστικότητας των συμφωνιών μεταξύ Κομισιόν και φαρμακευτικών κολοσσών, ομολογεί ότι, την ευθύνη για το ποιος θα εμβολιασθεί και με ποιο εμβόλιο την έχουν οι εθνικές κυβερνήσεις, οι οποίες είναι παράλληλα και υπεύθυνες για την καταβολή αποζημίωσης στους εμβολιασθέντες που θα παρουσιάσουν παρενέργειες.

Στην ερώτηση της η Ιταλίδα ευρωβουλευτής είχε επισημάνει, μεταξύ άλλων, ότι:

Οι φαρμακευτικές εταιρείες σε πολλά κράτη μέλη ανέστειλαν, τη χρήση ορισμένων παρτίδων εμβολίων ως προληπτικό μέτρο, ενώ αναμένουν σαφέστερες πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο δυνητικά σοβαρών παρενεργειών. Οι πηγές τύπου αναφέρουν ότι αποτελεσματικές εκστρατείες εμβολίων σε ορισμένες χώρες, όπως το γείτονα Ισραήλ της ΕΕ, διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη μείωση του αριθμού των νέων κρουσμάτων μόλυνσης, αποδεικνύοντας έτσι τα οφέλη των εμβολίων.

Αυτό δείχνει πόσο ουσιαστικό θα είναι, όταν ξαναρχίσει η χρήση αυτών των εμβολίων, να δοθούν στους πολίτες της ΕΕ όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες και να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα, έτσι ώστε αυτή η απόφαση των φαρμακευτικών οργανισμών να αναστείλουν ορισμένες παρτίδες δεν προκαλεί καθυστέρηση στο ρυθμό των εμβολιασμών.

Εύλογα, λοιπόν, ρωτούσε την Κομισιόν:

Ποια είναι η εκτίμησή της για την προληπτική αναστολή ορισμένων εμβολίων από πολλά κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Βουλγαρίας και της Ιταλίας

Ποια μέτρα θα λάβει, αφού έχουν γίνει οι κατάλληλοι έλεγχοι, για να δώσει στους πολίτες σαφείς και αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους και τις πιθανές παρενέργειες που συνδέονται με συγκεκριμένες παρτίδες εμβολίων.

Ποια νομικά μέσα θα αναπτύξει για την προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών της ΕΕ σε περίπτωση που αποδειχθούν και επιβεβαιωθούν σοβαρές παρενέργειες.

Ακολουθεί ολόκληρη η απάντηση της Επιτρόπου, που επιρρίπτει την ευθύνη επιλογής των εμβολίων αλλά και της αποζημίωσης σε περίπτωση παρενεργειών στα κράτη-μέλη της ΕΕ

Απάντηση της κας Κυριακίδη εξ ονόματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δήλωσε το 2021 ...ότι οι ασυνήθιστοι θρόμβοι αίματος με χαμηλά αιμοπετάλια αίματος πρέπει να αναφέρονται ως πολύ σπάνια παρενέργεια.

Ο EMA επιβεβαίωσε επίσης ότι ο συνολικός κίνδυνος οφέλους παραμένει θετικός.

Τα κράτη μέλη αποφασίζουν ποιος θα εμβολιασθεί και με ποιο εμβόλιο και καθορίζουν τη χρήση του στις εκστρατείες εμβολίων σε εθνικό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία, την τρέχουσα κατάσταση και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Οι διαδικασίες αποζημίωσης για παρενέργειες φαρμάκων αποφασίζονται επί του παρόντος σε εθνικό επίπεδο.

 

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.