ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίση στις Χρυσές Σφαίρες: Αντιδράσεις για ελλιπή ενθάρρυνση της διαφορετικότητας

20:11 - 11 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Κρίση στις Χρυσές Σφαίρες: Αντιδράσεις για ελλιπή ενθάρρυνση της διαφορετικότητας
Ο Τομ Κρουζ επέστρεψε τις τρεις Χρυσές του Σφαίρες ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την έλλειψη διαφορετικότητας μεταξύ του σώματος που διοργανώνει τα ετήσια βραβεία Χόλιγουντ.

Πρόκειται για το τελευταίο αστέρι του Χόλιγουντ που συμμετέχει σε μια συντονισμένη δράση κριτικής.

Το κανάλι NBC, το οποίο μεταδίδει την εκδήλωση από το 1996, δήλωσε ότι δεν θα μεταδώσει την τελετή τον επόμενο χρόνο. Το NBC είπε ότι θέλει να δει «ουσιαστική μεταρρύθμιση» από τους διοργανωτές, το Hollywood Foreign Press Association.

Οι Χρυσές Σφαίρες είναι οι δεύτερες μετά τα Όσκαρ από άποψη υψηλού προφίλ.

Η Time's Up, ο κορυφαίος υποστηρικτής για μεταρρύθμιση της βιομηχανίας, χαρακτήρισε την κίνηση του NBC ως «καθοριστική στιγμή για το Χόλιγουντ».

Οι WarnerMedia, Netflix και Amazon Studios αρνούνται επίσης να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις που σχετίζονται με το HFPA.

Ο λόγος των αντιδράσεων

Το HFPA, του οποίου τα μέλη ψηφίζουν για τα βραβεία, έχει αντιμετωπίσει μήνες κριτικής η οποία προέκυψε από μια έκθεση των Los Angeles Times τον Φεβρουάριο καθώς αποκάλυψε ότι το σώμα δεν είχε ούτε ένα μαύρο μέλος εδώ και 20 χρόνια.

Την Τρίτη, το HFPA δημοσίευσε ένα χρονοδιάγραμμα μεταρρυθμίσεων, λέγοντας ότι ήθελε να εφαρμόσει "μετασχηματιστικές αλλαγές όσο το δυνατόν γρηγορότερα - και όσο πιο προσεκτικά - προσθέτοντας ότι" η συστημική μεταρρύθμιση ... έχει καθυστερήσει πολύ ".

Πρόσθεσε ότι δεσμεύτηκε "να πετύχει αυτούς τους στόχους με εξαιρετικά επείγοντα χαρακτήρα".

Τα σχέδια θα διευρύνουν τη συμμετοχή στο HFPA, με έμφαση στην πρόσληψη μαύρων μελών και στην πρόσληψη συμβούλων διαφορετικότητας. Το σώμα υποσχέθηκε επίσης να αυξήσει τη συμμετοχή σε αυτό κατά 50% τους επόμενους 18 μήνες.

Ο σύλλογος ανέφερε επίσης ότι θα χαλαρώσει το απόρρητο και τους αυστηρούς κανόνες αποδοχής δημοσιεύοντας τη λίστα μελών του και πως θα δέχεται ξένους δημοσιογράφους ψυχαγωγίας που εδρεύουν στις ΗΠΑ, όχι μόνο στην Καλιφόρνια.

Θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση για την ποικιλομορφία, την ισότητα και την ένταξη σε όλα τα μέλη, καθώς και εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση. Επιπλέον τα μέλη θα απαγορεύεται να δέχονται διαφημιστικά είδη από κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο.

Το Time's Up περιέγραψε τις νέες προτάσεις ως "βιτρίνα".

"Οποιοσδήποτε οργανισμός ή χορηγός που αποφασίζει να κρίνει την ζωντανή κοινότητα δημιουργών και ταλέντων μας πρέπει να κάνει περισσότερα", δήλωσε η πρόεδρος της Time's Up, Tina Tchen.

Η Σκάρλετ Γιόχανσον, η οποία έχει υπάρξει υποψήφια για πέντε Χρυσές Σφαίρες, παρότρυνε άλλους στην κινηματογραφική βιομηχανία να μποϊκοτάρουν τον οργανισμό, εκτός εάν πραγματοποιηθούν σημαντικές εσωτερικές αλλαγές.

Η 36χρονη υπενθύμισε ότι αντιμετωπίζει "σεξιστικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις από ορισμένα μέλη του HFPA που συνορεύουν με τη σεξουαλική παρενόχληση".

Ο συνάδελφός της στους Avengers, Mark Ruffalo, έγραψε ότι οι μεταρρυθμίσεις του HFPA ήταν «αποθαρρυντικές».

"Τώρα είναι η ώρα να επιταχύνετε και να διορθώσετε τα λάθη του παρελθόντος", είπε. "Ειλικρινά, ως πρόσφατος νικητής μιας Χρυσής Σφαίρας, δεν μπορώ να αισθάνομαι περήφανος ή χαρούμενος που είμαι αποδέκτης αυτού του βραβείου."

Τί ζητούν οι επικριτές;

Τα κύρια ζητήματα φαίνεται να είναι πως η εφαρμογή των αλλαγών δεν είναι αρκετά γρήγορη.

Σύμφωνα με το Variety, οι οργανισμοί θα συνεχίσουν να μποϊκοτάρουν τα Globes και άλλα γεγονότα HFPA έως ότου θεσπιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Το χρονοδιάγραμμα που δημοσιεύθηκε από το HFPA αναφέρει ότι ένα νέο διοικητικό συμβούλιο και νέα μέλη θα τεθούν σε ισχύ μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Σε δήλωσή του τη Δευτέρα, το NBC είπε: "Η αλλαγή αυτού του μεγέθους απαιτεί χρόνο και δουλειά και αισθανόμαστε έντονα ότι το HFPA χρειάζεται χρόνο για να το κάνει σωστά. Ως εκ τούτου, το NBC δεν θα μεταδώσει τις Χρυσές Σφαίρες του 2022.

«Υποθέτοντας ότι ο οργανισμός θα εκτελέσει το σχέδιό του, ελπίζουμε ότι θα είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε την εκπομπή τον Ιανουάριο του 2023.»

Η απόφαση του τηλεοπτικού δικτύου ακολουθεί επίσης μια απότομη πτώση των αριθμών μετάδοσης των Golden Globes, που έφτασε σε ρεκόρ χαμηλού 13 ετών φέτος. Αυτή είναι μια τάση για τις κινηματογραφικές εκπομπές γενικά, ειδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με πολλές τελετές να αποφεύγουν το κόκκινο χαλί και να διεξάγουν τις εκδηλώσεις τους διαδικτυακά.

Ο Σαμ Άσι, ο οποίος εργάζεται στο BBC Arab και είναι μέλος του HFPA, είπε στην εκπομπή Today του BBC Radio 4 ότι το θεωρεί «παράξενο» ότι το Χόλιγουντ «ξαφνικά σοκαρίστηκε» για την έλλειψη μαύρων μελών στο HFPA «όταν αυτή είναι η κατάσταση εδώ και 20 χρόνια».

"Τα μέλη του HFPA βλέπουν καθημερινά ταλέντα, στελέχη και υπεύθυνους δημοσίων σχέσεων του Χόλιγουντ ... γιατί το ξαφνικό σοκ;"

Πρόσθεσε: "Όταν η παλίρροια στράφηκε εναντίον του HFPA, όλοι ήθελαν να συμμετέχουν και να επωφεληθούν από αυτό. Είναι ένα πολιτικό παιχνίδι."

Είπε επίσης ότι οι υπεύθυνοι δημοσίων σχέσεων του είχαν πει ήδη ιδιωτικά ότι ήξεραν πως δεν υπήρχε ποικιλομορφία στον τομέα τους και ανέφερε ότι ήταν στο Χόλιγουντ για 15 χρόνια, αλλά δεν γνώρισε ποτέ μαύρο υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.