ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μία ακόμα νύχτα-«κόλαση» σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας

08:14 - 12 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Μία ακόμα νύχτα-«κόλαση» σε Ισραήλ και Λωρίδα της Γάζας
Παλαιστίνιοι μαχητές έριξαν εκατοντάδες πυραύλους βαθιά στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ πραγματοποίησε βαριές αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα. Τουλάχιστον 40 άτομα είναι ο απολογισμός σε νεκρούς σε μία από τις χειρότερες συγκρούσεις εδώ και χρόνια. Μεταξύ των νεκρών είναι 35 Παλαιστίνιοι και 5 Ισραηλινοί.

Την Τρίτη, Παλαιστίνιοι μαχητές δήλωσαν ότι έριξαν 130 πυραύλους στην ισραηλινή πόλη του Τελ Αβίβ μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επίθεση που κατέστρεψε ένα τεράστιο πύργος πολλών ορόφων στην κεντρική πόλη της Γάζας.

Ο Ισραηλινός στρατός λέει ότι στοχεύει μαχητές στη Γάζα ως απάντηση σε επιθέσεις πυραύλων στην Ιερουσαλήμ και σε άλλες περιοχές.

Οι μάχες πραγματοποιήθηκαν μετά από εβδομάδες αυξανόμενων εντάσεων που προκλήθηκαν από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της ισραηλινής αστυνομίας και των παλαιστινίων διαδηλωτών σε μια τοποθεσία στην Ιερουσαλήμ που είναι ιερή τόσο για τους μουσουλμάνους όσο και για τους Εβραίους.

Η διεθνής κοινότητα προέτρεψε και τις δύο πλευρές να σταματήσουν την κλιμάκωση. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, Tor Wennesland, δήλωσε ότι «κλιμακώνονται προς έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας».

{https://twitter.com/Reuters/status/1392238812613468164}

Κατάσταση «εκτάκτου ανάγκης» στη Λοντ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, επέβαλε σήμερα κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στην πόλη Λοντ (κεντρικά), θέατρο τις τελευταίες ώρες «ταραχών» στις οποίες ενεπλάκησαν μέλη της αραβικής μειονότητας, σύμφωνα με την αστυνομία.

Σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε πως έδωσε πράσινο φως για να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» στη Λοντ, όπου η ισραηλινή αστυνομία έκανε λόγο για «ταραχές» από μέλη της αραβικής μειονότητας μετά τον βίαιο θάνατο ισραηλινού Άραβα την προηγουμένη, για τον οποίο συνελήφθη Εβραίος, κάτοικος της πόλης, που θεωρείται ο βασικός ύποπτος.

Συναγωγή παραδόθηκε στις φλόγες στην πόλη Λοντ, όχι μακριά από το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ, εν μέσω επεισοδίων ανάμεσα σε Άραβες και Εβραίους κατοίκους, μεταδίδουν ισραηλινά ΜΜΕ.

Άραβες φέρονται να σύλησαν συναγωγή στη Λοντ, πόλη που απέχει 15 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Τελ Αβίβ, και κατόπιν να την πυρπόλησαν. Δεκάδες αυτοκίνητα επίσης πυρπολήθηκαν, ενώ καταστράφηκαν βιτρίνες καταστημάτων.

Ο δήμαρχος της Λοντ, ο Χαΐρ Ρεβίβο, μίλησε για «εμφύλιο πόλεμο» και ζήτησε να επιβληθεί αμέσως απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας στην πόλη. Η ισραηλινή αστυνομία ζήτησε απο τους Εβραίους πολίτες της Λοντ να εκκενώσουν την περιοχή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.