ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αναρριχήθηκε» σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

16:01 - 12 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
«Αναρριχήθηκε» σε υψηλό 13 ετών ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ
Οι φόβοι των επενδυτών βγήκαν αληθινοί, καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ «εκτινάχθηκε» σε πολύ υψηλά επίπεδα, σε συνάρτηση και με τις προβλέψεις των αναλυτών. Πλέον, το επόμενο βήμα είναι η αυστηροποίηση της επιτοκιακής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Πιο αναλυτικά, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε σε υψηλό σχεδόν 13 ετών (Σεπτέμβριος 2008) στο 4,2% τον Απρίλιο από 2,6% προηγουμένως. Παράλληλα, ο δομικός δείκτης «σκαρφάλωσε» στο 3% που είναι το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 26 ετών.

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε επίσης σε μηνιαία βάση κατά 0,8% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα, μετά από άνοδο 0,6% τον Μάρτιο. Χωρίς την ενέργεια και τα τρόφιμα, ο δομικός δείκτης ενισχύθηκε 0,9% μετά από άνοδο 0,3% τον Μάρτιο.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Reuters έκαναν λόγο για αύξηση του συνολικού δείκτη κατά μόλις 0,2%, με τον δομικό δείκτη να «σκαρφαλώνει» 0,3%.

Όπως επισημαίνουν, οι τιμές καταναλωτή κινήθηκαν σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, καθώς η ζήτηση «εκτοξεύεται» εν μέσω της ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού.

Τελευταία τροποποίηση στις 17:47 - 12 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.