ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έντονη ανησυχία για νέα πυρηνική αντίδραση στο Τσερνομπίλ

20:24 - 12 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Έντονη ανησυχία για νέα πυρηνική αντίδραση στο Τσερνομπίλ
Ουκρανοί επιστήμονες έχουν παρατηρήσει αύξηση των αντιδράσεων σχάσης σε έναν απρόσιτο θάλαμο, βαθιά μέσα σε μια κατεστραμμένη περιοχή του κλειστού εργοστασίου στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

Οι ερευνητές εξετάζουν τώρα -σε περίπτωση που η κατάσταση δεν σταθεροποιηθεί- εάν θα χρειαστεί να παρέμβουν για να αποφευχθεί μια πυρηνική αντίδραση, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ.

Η έκρηξη στο Τσερνομπίλ το 1986 κατέστρεψε τοίχους και σφράγισε πολλά δωμάτια και διαδρόμους. Τόνοι σχάσιμου υλικού από το εσωτερικό ενός αντιδραστήρα διασκορπίστηκαν σε όλη την εγκατάσταση και η θερμότητα που παρήγαγε, έλιωσε την άμμο από τα τοιχώματα του αντιδραστήρα, η οποία μαζί με το σκυρόδεμα και το ατσάλι, σχημάτισαν κάτι σαν λάβα και ραδιενεργές ουσίες που διέρρευσαν στους κάτω ορόφους.

Ένας από αυτούς τους θαλάμους, γνωστός ως 305/2, θεωρείται ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες αυτού του υλικού, αλλά παραμένει απρόσιτος. Τώρα, οι ερευνητές παρατηρούν μια αύξηση των εκπομπών νετρονίων, με επίπεδα που αυξάνονται περίπου κατά 40% από τις αρχές του 2016.

Προσπαθούν να προσδιορίσουν εάν αυτή η αύξηση θα σταματήσει, όπως έχει συμβεί προηγουμένως, ή αν θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να μπουν στο δωμάτιο και να επέμβουν.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:37 - 12 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.