ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το Ισραήλ συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος της Γάζας

11:31 - 13 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Το Ισραήλ συγκεντρώνει στρατεύματα κατά μήκος της Γάζας
Το Ισραήλ συγκέντρωσε επίγεια στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της Γάζας την Πέμπτη (13/5), ενώ η Χαμάς εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ. Διεθνείς εκκλήσεις για τέλος των εχθροπραξιών.

Ένας πύραυλος που εκτοξεύτηκε από τον παλαιστινιακό θύλακα έπεσε σε ένα κτίριο κοντά στην εμπορική πρωτεύουσα του Ισραήλ του Τελ Αβίβ, τραυματίζοντας πέντε Ισραηλινούς, ανέφερε η αστυνομία. Οι σειρήνες ήχησαν σε πόλεις στο νότιο Ισραήλ, στέλνοντας χιλιάδες πολίτες στα καταφύγια.

Το Ισραήλ από την άλλη με αεροπορικές επιδρομές κατέστρεψε ένα εξαώροφο κτίριο κατοικιών στην καρδιά της πόλης της Γάζας. Ένας άνδρας σκοτώθηκε από έναν ισραηλινό πύραυλο που εκτοξεύτηκε ανατολικά του Khan Younis στη νότια Γάζα, ανέφεραν οι γιατροί.

Ένα κύμα βίας μεταξύ Εβραίων Ισραηλινών και της αραβικής μειονότητας της χώρας εξαπλώθηκε επίσης σε αρκετές ισραηλινές πόλεις, με επιθέσεις εναντίον συναγωγών και αραβο-εβραϊκές μάχες στους δρόμους.

Τουλάχιστον 72 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη Γάζα από τη Δευτέρα (10/5), όταν και άρχισε ο νέος κύκλος εχθροπραξιών. Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, δήλωσε ο στρατός του.

Πολεμικό κλίμα, διεθνείς παρεμβάσεις

Το Ισραήλ έχει συγκεντρώσει μαχητικά στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της Γάζας και βρίσκεται σε "διάφορα στάδια προετοιμασίας επίγειων επιχειρήσεων".

Με απλά λόγια, επικρατεί πολεμικό κλίμα στην περιοχή, γεγονός που προκαλεί διεθνή ανησυχία.

Εν μέσω φόβων ότι η βία θα μπορούσε να βγει εκτός ελέγχου, η Ουάσιγκτον σχεδιάζει να στείλει έναν απεσταλμένο, για συνομιλίες με Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ελπίζει ότι οι μάχες θα τερματιστούν, ενώ η Βρετανία καλεί Ισραήλ και Χαμάς να «κάνουν ένα βήμα πίσω» από την κλιμάκωση.

Η Χαμάς θεωρείται τρομοκρατική ομάδα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ, ενώ ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου έχει δεσμευτεί να "συνεχίσει να δρα εναντίον των στρατιωτικών ικανοτήτων της Χαμάς".

Η Χαμάς απαντά με ανυπακοή και δηλώνει πως η αντιπαράθεση με τον εχθρό δεν έχει τέλος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.