ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: «Κουτσουρεμένος» και ο προϋπολογισμός του Διαστημικού Προγράμματος!

13:24 - 16 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: «Κουτσουρεμένος» και ο προϋπολογισμός του Διαστημικού Προγράμματος!
Από τον Ιούνιο του 2018 μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2020, κράτησαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κομισιόν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Ευρωκοινοβουλίου, για να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Διαστημικού Προγράμματος της ΕΕ, «κουτσουρεμένος» κατά 1,2 δις ευρώ, αναφέρει εμπιστευτικό ενημερωτικό σημείωμα της Ευρωβουλής.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται, τον Ιούνιο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε προϋπολογισμό 16 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση των διαστημικών δραστηριοτήτων της ΕΕ κατά την περίοδο 2021-2027.

Η πλειονότητα αυτών επρόκειτο να διατεθεί στο Galileo και στο EGNOS, τα παγκόσμια και περιφερειακά συστήματα δορυφορικής πλοήγησης της ΕΕ · περίπου το ένα τρίτο στο Copernicus, το πρόγραμμα παρακολούθησης της Γης της ΕΕ · και τα υπόλοιπα επρόκειτο να διατεθούν για την ασφάλεια, όπως το πρόγραμμα Διασφάλισης Διαστήματος και Κατάστασης (SSA) και η νέα πρωτοβουλία κυβερνητικής δορυφορικής επικοινωνίας (GOVSATCOM) για την υποστήριξη της προστασίας των συνόρων, της πολιτικής προστασίας και των ανθρωπιστικών παρεμβάσεων.

Υπογραμμίζεται ότι, οι κύριοι στόχοι του νέου διαστημικού προγράμματος είναι η διασφάλιση της ηγεσίας της ΕΕ στις διαστημικές δραστηριότητες, η προώθηση καινοτόμων βιομηχανιών, η διασφάλιση της αυτόνομης πρόσβασης στο διάστημα και η απλούστευση της διακυβέρνησης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός δορυφορικών συστημάτων παγκόσμιας πλοήγησης (GNSS) θα μετατραπεί σε νέο οργανισμό της ΕΕ για το διαστημικό πρόγραμμα.

Τον Απρίλιο του 2019, μετά από τριμερείς συνεδριάσεις, το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε μερική συμφωνία για το πρόγραμμα, το οποίο αργότερα ενσωματώθηκε από το Κοινοβούλιο στη θέση του σε πρώτη ανάγνωση. Η συμφωνία κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου του προγράμματος, αλλά όχι τον προϋπολογισμό, τις σχέσεις με τρίτες χώρες ή την επιχειρησιακή ασφάλεια.

Περαιτέρω τριμερείς διαπραγματεύσεις, παράλληλα με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το ΠΔΠ, συνέβαλαν στη διασφάλιση μιας συνολικής πολιτικής συμφωνίας στις 16 Δεκεμβρίου 2020. Το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΕ θα έχει συνολικό προϋπολογισμό 14,8 δισ. ευρώ. Το συμφωνηθέν κείμενο υιοθετήθηκε στη συνέχεια από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο τον Απρίλιο του 2021.

Ολόκληρο το 9σέλιδο ενημερωτικό έγγραφο στ’ αγγλικά ΕΔΩ (μ’ ένα κλικ στο ΕΝ)

https://www.europarl.europa.eu/thinktank/el/document.html?reference=EPRS_BRI(2018)628300

Νικος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.