ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βρετανία: Δεν δράσαμε με καθυστέρηση μπροστά στην ινδική παραλλαγή

16:27 - 16 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Βρετανία: Δεν δράσαμε με καθυστέρηση μπροστά στην ινδική παραλλαγή
Η κυβέρνηση της Βρετανίας, αρνείται τις κατηγορίες για το ότι καθυστέρησε να δράσει για να αυστηροποιήσει τους περιορισμούς για τους ταξιδιώτες από την Ινδία, μπροστά στην ανησυχητική αύξηση της ινδικής παραλλαγής στη χώρα, λόγω της οποίας υπάρχει ενδεχόμενο να διαταραχθεί η συνέχεια της άρσης της καραντίνας.

Στις 19 Απριλίου, η βρετανική κυβέρνηση είχε αποφασίσει να εντάξει την Ινδία στον κατάλογο με τις "κόκκινες χώρες", οι ταξιδιώτες των οποίων απαγορεύεται να εισέλθουν στη χώρα, εκτός των κατοίκων που ήταν υποχρεωμένοι να μπουν σε καραντίνας δέκα ημερών, σε ξενοδοχείο. Το μέτρο είχε εφαρμοστεί από τις αρχές Απριλίου στο Πακιστάν και το Μπαγκλαντές, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η ανακοίνωση αυτή είχε γίνει την ημέρα που ακυρώθηκε, από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, η επίσημη επίσκεψή του στην Ινδία, το πρώτο επίσημο σημαντικό ταξίδι στο εξωτερικό, λόγω της επιδείνωσης της πανδημίας σε αυτήν τη χώρα.

Ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ αρνήθηκε ότι η απόφαση να ενταχθεί η Ινδία στον κατάλογο με τις "κόκκινες χώρες" είχε αναβληθεί λόγω του ταξιδιού του Βρετανού ηγέτη.

"Λαμβάνουμε αυτές τις αποφάσεις βάσει των αποδείξεων", διαβεβαίωσε σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky News. Επιβεβαίωσε πως η Ινδία είχε ενταχθεί στον κατάλογο με τις "κόκκινες χώρες" προτού η ινδική παραλλαγή οριστεί ως "ανησυχητική" και λόγω του "ποσοστού υψηλής θετικότητας" των ταξιδιωτών που έρχονταν από αυτή τη χώρα.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προειδοποίησε την Παρασκευή ότι η ινδική παραλλαγή κινδυνεύει να διαταράξει την άρση όλων σχεδόν των περιορισμών στην Αγγλία, που έχει προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, εάν συνεχίσει να εξαπλώνεται, έπειτα από μια ανησυχητική αύξηση στο βορειοδυτική Αγγλία και το Λονδίνο.

Η επιστημονική επιτροπή που συμβουλεύει την κυβέρνηση εκτιμά ότι υπάρχει "ρεαλιστική πιθανότητα" η παραλλαγή να είναι έως και 50% μεταδοτικότερη σε σύγκριση με εκείνη που εμφανίστηκε στα τέλη του 2020 στη νοτιοανατολική Αγγλία.

Εάν αποδειχθεί 40-50% πιο μεταδοτική, το να χαλαρώσουν οι περιορισμοί τη Δευτέρα θα μπορούσε "να οδηγήσει σε μια σημαντική αναζωπύρωση των νοσηλειών", που θα ήταν "παρόμοια ή σημαντικότερη από τις προηγούμενες κορυφώσεις", όταν οι υπηρεσίες υγείας έφθασαν στα όρια της κατάρρευσης, προειδοποιεί η επιτροπή.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.