ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ύφεση 1,8% στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο σε ετήσια βάση

13:13 - 18 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Ύφεση 1,8% στην ευρωζώνη το α' τρίμηνο σε ετήσια βάση
Συνεχίζει να επικρατεί το υφεσιακό κλίμα στην Ευρώπη, καθώς το α’ τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 0,6% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε σύγκριση με ένα τρίμηνο πριν, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat).

Η πτώση έρχεται μετά τις απώλειες του τετάρτου τριμήνου (-0,7% στην Ευρωζώνη και -0,5% στην ΕΕ) και μετά το ισχυρό ριμπάουντ του τρίτου τριμήνου (+12,5% στην Ευρωζώνη και +11,7% στην ΕΕ).

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, το ΑΕΠ υποχώρησε κατά 1,8% στην Ευρωζώνη και κατά 1,7% στην ΕΕ, μετά το -4,9% και το -4,6% αντίστοιχα ένα τρίμηνο πριν.

Ύφεση εμφάνισαν και οι οικονομίες της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ολλανδία, ενώ η Γαλλία αναπτύχθηκε 0,4% σε τριμηνιαία βάση.

Η Πορτογαλία και η Λετονία κατέγραψαν τις μεγαλύτερες τριμηνιαίες μειώσεις του ΑΕΠ, ενώ η Βουλγαρία και η Ρουμανία σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση. Σε ετήσια βάση, οι οικονομίες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας μειώθηκαν περισσότερο.

Απασχόληση

Η Eurostat επίσης ανακοίνωσε ότι η απασχόληση μειώθηκε 0,3% στους πρώτους τρεις μήνες του 2021, μετά από την αύξηση 0,4% σε τριμηνιαία βάση κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε σύγκριση με έναν χρόνο πριν, η απασχόληση κινήθηκε 2,1% καθοδικά στην Ευρωζώνη και 1,8% αρνητικά στην ΕΕ.

Η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί κλυδωνισμό ιστορικών διαστάσεων για τις οικονομίες της Ευρώπης. Μέσα στο 2020, η οικονομία της ΕΕ έχει συρρικνωθεί κατά 6,1 % και η οικονομία της ζώνης του ευρώ κατά 6,6%.

Εμπορικό ισοζύγιο

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση η Eurostat παρουσίασε τα στοιχεία για το εμπορικό ισοζύγιο.

Οι εισαγωγές από τη Βρετανία μειώθηκαν περισσότερο από το ένα τρίτο στο α΄ τρίμηνο, μετά από την έξοδο της χώρας από την ενιαία αγορά της ΕΕ. Το εμπορικό πλεόνασμα με τη Βρετανία αυξήθηκε στα 35,8 δισ. ευρώ καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν 14,3%.

Συνολικά, το προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα της ευρωζώνης τον Μάρτιο διαμορφώθηκε στα 13 δισ. Ευρώ από τα 23,1 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν 0,3% σε μηνιαία βάση ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 5,6%.

Σε μη προσαρμοσμένη βάση, το εμπορικό πλεόνασμα μειώθηκε στα 15,8 δισ. ευρώ τον Μάρτιο από τα 29,9 δισ. ευρώ πριν από ένα χρόνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.