ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μιανμάρ: Δεν υπήρξε εκλογική απάτη το 2020, σύμφωνα με παρατηρητές

13:59 - 18 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Μιανμάρ: Δεν υπήρξε εκλογική απάτη το 2020, σύμφωνα με παρατηρητές
Ανεξάρτητες εποπτικές αρχές απέρριψαν τους ισχυρισμούς για απάτη των ψηφοφόρων στις εκλογές της Μιανμάρ το 2020, τρεις μήνες μετά την εξουσία του στρατού σε πραξικόπημα.

Το Ασιατικό Δίκτυο Ελεύθερων Εκλογών δήλωσε ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν «σε γενικές γραμμές, αντιπροσωπευτικό της βούλησης του λαού της Μιανμάρ».

Ο στρατός δικαιολόγησε το πραξικόπημά του τον Φεβρουάριο, ισχυρίζοντας πως υπήρξε μαζική απάτη των ψηφοφόρων, χωρίς ωστόσο να παρείχε στοιχεία.

Στην ψηφοφορία κέρδισε ο Εθνικός Σύνδεσμος για τη Δημοκρατία της Αούνγκ Σαν Σου Κι

Η κ. Σου Κι και άλλοι εκλεγμένοι αξιωματούχοι συνελήφθησαν την 1η Φεβρουαρίου σε μια σειρά στρατιωτικών επιδρομών νωρίς το πρωί. Από τότε η Σου Κι έχει εμφανιστεί μόνο σε διαδικτυακά βίντεο.

Η έκθεση των εκλογικών παρατηρητών χαρακτήρισε την απόφαση του στρατού να αγνοήσει τα εκλογικά αποτελέσματα ως "αδικαιολόγητη".

Ο στρατός της Μιανμάρ δεν έχει ακόμη απαντήσει σχετικά με την έκθεση. Έχει πει προηγουμένως ότι θα διεξαγάγει νέες εκλογές εντός δύο ετών.

Το Ασιατικό Δίκτυο Ελεύθερων Εκλογών, το οποίο είχε παρατηρητές σε περισσότερα από 400 εκλογικά κέντρα κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας τον Νοέμβριο, αναγνώρισε μια σειρά "παρατυπιών" στον τρόπο διεξαγωγής της ψηφοφορίας - αλλά είπε ότι αυτές προκλήθηκαν από την πανδημία Covid-19 και τον αριθμό συγκρούσεων στη χώρα εκείνη την εποχή.

Ανέφερε επίσης ότι εξαιτίας αυτών των παρατυπιών, οι εκλογές δεν ήταν τόσο ελεύθερες και δίκαιες όσο η προηγούμενη ψηφοφορία το 2015.

Ωστόσο, το αποτέλεσμα αντιπροσώπευε τη βούληση του λαού, κατέληξε η έκθεση και έδειξε ότι η δημοκρατία της Μιανμάρ σημείωσε πρόοδο.

"Παρά την πανδημία, 27,5 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν χάρη στη σκληρή δουλειά του εκλογικού προσωπικού και των υπαλλήλων υγείας. Οι φωνές τους δεν μπορούν να φιμωθούν", ανέφερε η έκθεση.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.