ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γάζα: Ένατη νύχτα βομβαρδισμών- Καμία ένδειξη για κατάπαυση του πυρός

08:58 - 19 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Γάζα: Ένατη νύχτα βομβαρδισμών- Καμία ένδειξη για κατάπαυση του πυρός
Ισραηλινές και παλαιστινιακές ομάδες στη Γάζα αντάλλαξαν πυρά για ακόμα μία νύχτα, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης (19/5). Ωστόσο, οι διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας έχουν ελάχιστη επιτυχία.

Η Γαλλία υπέβαλε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε συντονισμό με την Αίγυπτο και την Ιορδανία, ζητώντας κατάπαυση του πυρός.

Νωρίτερα την Τρίτη, το Ισραήλ άνοιξε για λίγο η  διασυνοριακή διέλευση του Κερέμ Σαλόμ στη Γάζα για να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας. Ωστόσο, η διέλευση έκλεισε και πάλι αφού δέχτηκε πυρά από Παλαιστίνιους. Δύο Ταϊλανδοί υπήκοοι που εργάζονταν σε ένα αγρόκτημα 14 χλμ. έχασαν τη ζωή τους.

Στο μεταξύ, στη διέλευση της Ράφα με την Αίγυπτο, το μόνο σημείο εισόδου στη Γάζα που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, μια συνοδεία 15 φορτηγών με καύσιμα και 18 φορτωμένων με τρόφιμα και φάρμακα εισήλθαν στην περιοχή.

Το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) δήλωσε ότι 52.000 άνθρωποι είχαν εκτοπιστεί λόγω των συγκρούσεων, εκ των οποίων 47.000 έχουν βρει καταφύγιο σε 58 σχολεία που διαχειρίζεται ο ΟΗΕ στην Γάζα.

Τι συνέβη κατά την διάρκεια της νύχτας;

Οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο και το κεντρικό Ισραήλ ως απάντηση στο τελευταίο μπαράζ πυραυλικών επιθέσεων. Ισραηλινά αεροσκάφη πραγματοποίησαν δεκάδες επιδρομές ως απάντηση, πολλές από αυτές στην πόλη Χαν Γιουνίς.

Δύο Παλαιστίνιοι μαχητές σκοτώθηκαν σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή που είχε στόχο σε ένα διαμέρισμα σε κτίριο στην κεντρική πόλη της Γάζας την Τετάρτη το πρωί, αναφέρει ο Ρουστί Αμπουλούφ του BBC.

Επίσκεψη Δένδια

Υπενθυμίζεται ότι στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά εδάφη βρέθηκε χθες ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,  πραγματοποιώντας το πρώτο ταξίδι υπουργού Εξωτερικών κράτους-μέλους της Ε.Ε. στην περιοχή από την έναρξη της κρίσης.

«Κατέστησα σαφές ότι απαιτείται άμεση κατάπαυση του πυρός, προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καταδίκασα με τον πιο καθαρό τρόπο την εκτόξευση χιλιάδων ρουκετών από την Χαμάς κατά του Ισραήλ. Είναι ενέργεια απολύτως και καθολικά καταδικαστέα. Δήλωσα, επίσης, ότι το Ισραήλ, όπως και κάθε χώρα του κόσμου, έχει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα.

Από εκεί και πέρα, δήλωσα ότι οφείλει να αναληφθεί πρωτοβουλία για το μεσανατολικό. Το κενό, δηλαδή η μη ύπαρξη πρωτοβουλίας, δημιουργεί ζητήματα τα οποία βλέπουμε μπροστά μας. Ανθρώπινες τραγωδίες. Η λύση στην οποία πρέπει να καταλήξουμε είναι σαφής. Είναι η λύση, την οποία προβλέπουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Δύο κράτη στα σύνορα του 1967 με την Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα και των δύο κρατών.», ανέφερε σε δημοσιογράφους.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.