ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ: Αδυναμία συμφωνίας- Στον... αέρα παραμένει το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό

11:05 - 19 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ: Αδυναμία συμφωνίας- Στον... αέρα παραμένει το Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό
Ο κανονισμός του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού φάνηκε να είναι «γρίφος για δυνατούς λύτες», αφού δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Πορτογαλικής Προεδρίας. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε εχθές (18/5) και διήρκησε ως αργά το βράδυ.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη (20/5), θα πραγματοποιηθεί νέος γύρος συζητήσεων για τους συννομοθέτες της ΕΕ προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή, προτού "χαθεί" η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν.

Οι βασικές διαφωνίες

Στόχος για τους διαπραγματευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι η εύρεση μιας ευρωπαϊκής λύσης, η οποία θα περιλαμβάνει δωρεάν διαγνωστικά τεστ «ως μέσο αποκατάστασης του θεμελιώδους δικαιώματος των πολιτών της ΕΕ στην ελεύθερη κυκλοφορία και για την αποφυγή διακρίσεων προς όσους δεν έχουν εμβολιαστεί». Για τους λόγους αυτούς, το ΕΚ προτείνει την επιστράτευση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης από κοινού με τη διάθεση σημαντικών πόρων για τη διασφάλιση έγκαιρων, δωρεάν και προσβάσιμων σε όλους τους πολίτες τεστ.

Όπως υποστηρίζει το ΕΚ η χρήση του μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν για την πανδημία. Μέσω αυτού διατέθηκαν 3,5 δισεκ. ευρώ στην αγορά εμβολίων κατά του Covid19 (Προκαταρκτικές Συμφωνίες Αγοράς) και 46 εκατομμύρια ευρώ διατέθηκαν για τις προπαρασκευαστικές εργασίες του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Κρίνοντας πως η συμφωνία για το «Πιστοποιητικό Covid19» είναι επείγουσα, το ΕΚ πρότεινε την εφαρμογή της έκτακτης διαδικασίας ούτως ώστε να εγκριθεί στη Σύνοδο της Ολομέλειας του Ιουνίου, η χρήση του Μέσου Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης, μαζί με τον κανονισμό για το Πιστοποιητικού Covid19.

Παράλληλα, οι χώρες μέλη επιμένουν ότι πρέπει να είναι ελεύθερες να λάβουν πρόσθετες προφυλάξεις εάν χρειαστεί, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις νέων μεταλλάξεων του κορονοϊού. Επιπλέον, ζητούν μια μεταβατική περίοδο έξι εβδομάδων κατά τη διάρκεια της οποίας θα μπορούν ακόμη να εκδίδουν πιστοποιητικά που δεν συμμορφώνονται με το πανευρωπαϊκό σύστημα. Αυτό φέρνει διαφωνία με τους ευρωβουλευτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι η έναρξη χρήσης των πιστοποιητικών στα μέσα του καλοκαιριού θα υπονόμευε τη χρησιμότητά τους.

Σύμφωνα με δύο διαφορετικούς διπλωμάτες της ΕΕ, ορισμένες χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία απειλούν να συμφωνήσουν για το πιστοποιητικό ως σύσταση εάν δεν υπάρξει συμφωνία αυτή την εβδομάδα. Άλλες χώρες ήταν λιγότερο σαφείς, τονίζοντας, βέβαια, ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας από τους διπλωμάτες.

Από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χθες, κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση που εμπεριέχει αλλαγές σχετικά με το κόστος των τεστ και τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία.

Υπενθυμίζεται, ότι το Ευρωπαϊκό Πράσινο Ψηφιακό Πιστοποιητικό θα αποδεικνύει ότι ο κάτοχός του που θέλει να ταξιδέψει έχει κάνει το εμβόλιο κατά της covid19, έχει αρνητικό τεστ ή έχει αντισώματα στον κορονοϊό.

Για τον ελληνικό τουρισμό, ασφαλώς και η "εμπλοκή" εντός της ΕΕ δημιουργεί προβληματισμό, ωστόσο, η Ελλάδα έχει ήδη αποφασίσει να ανοίξει τον τουρισμό και να υποδέχεται τουρίστες με πιστοποιητικά εμβολιασμού, ανεξάρτητα και από τις κεντρικές ευρωπαϊκές αποφάσεις. Ωστόσο, είναι δεδομένο πως οι νέες καθυστερήσεις από τα κεντρικά όργανα της ΕΕ δεν είναι προς όφελος της τουριστικής κίνησης.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:22 - 19 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.