ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΚΤ: Ανησυχία για το μέλλον των χωρών της Ευρωζώνης

12:38 - 19 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
ΕΚΤ: Ανησυχία για το μέλλον των χωρών της Ευρωζώνης
Προειδοποίηση εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη (19/5) για τους αυξημένους και άνισους χρηματοοικονομικούς κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ευρωζώνη. Ενδεχομένως, να χρειαστούν περισσότερο στοχευμένα κίνητρα στη διαδικασία ανάκαμψης της περιοχής από την πανδημία.

Μεγάλα θύματα της πανδημίας είναι ο Τουρισμός και η φιλοξενία. Χωρίς αυτό να αφήνει ανεπηρέαστους διάφορους οικονομικούς τομείς σε διαφορετικούς βαθμούς σοβαρότητας ή ταχύτητας.

Όπως καθίσταται σαφές από την τελευταία έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, η ΕΚΤ προειδοποιεί ότι αυτό το άνισο σοκ ελλοχεύει κινδύνους για συγκεκριμένα κράτη και τμήματα της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκίντος, δήλωσε χαρακτηριστικά πως «Καθώς η ευρωζώνη αναδύεται από το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι κίνδυνοι για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα παραμένουν αυξημένοι και έχουν κατανεμηθεί πιο άνισα».

Ιδιαίτερη ανησυχία υπάρχει και γύρω από την αύξηση του εταιρικού χρέους σε χώρες με διογκωμένο τομέα υπηρεσιών, καθώς αυτό θα μπορούσε σταδιακά να αυξήσει την πίεση στις κυβερνήσεις και τις τράπεζες των κρατών αυτών. Κάτι τέτοιο ενδέχεται, εν καιρώ, να προκαλέσει πονοκέφαλο ενόσο οι κυβερνήσεις άρουν τα κίνητρα που σχετίζονται με την πανδημία.

«Καθώς αυτή η υποστήριξη απομακρύνεται σταδιακά, σημαντικά υψηλότερα ποσοστά πτωχεύσεων από ό, τι πριν την πανδημία δεν μπορούν να αποκλειστούν, ειδικά σε ορισμένες χώρες της ευρωζώνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΕΚΤ.

«Η εκτεταμένη υποστήριξη, ιδίως για τις εταιρείες, θα μπορούσε σταδιακά να μετακινηθεί από την ευρεία βάση σε πιο στοχευμένη», πρότεινε ο Ντε Γκίντος.

«Η κερδοφορία των τραπεζών παραμένει αδύναμη, ενώ οι προοπτικές δανεισμού είναι αβέβαιες. Η ποιότητα των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων έχει διατηρηθεί μέχρι στιγμής, αλλά ο πιστωτικός κίνδυνος μπορεί να υλοποιηθεί με καθυστέρηση, γεγονός που συνεπάγεται την ανάγκη για αυξημένες προβλέψεις για απώλειες δανείων», ανέφερε η ΕΚΤ σε δήλωση.

Επιπλέον κίνδυνος είναι η πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων. Πρόκεται για μία εξέλιξει που οδηγεί την κεντρική τράπεζα να επισπεύσει τις αγορές κρατικών ομολόγων τις τελευταίες εβδομάδες. Η ΕΚΤ ανησυχεί ότι το πιο υψηλό κόστος δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού θα επηρεάσει τις χρεωμένες εταιρείες, τα νοικοκυριά και τις χώρες της ευρωζώνης.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:40 - 19 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.