ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ-Τουρκία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

15:33 - 19 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
ΕΕ-Τουρκία: Ανοιχτό το ενδεχόμενο αναστολής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων
Επανέρχεται για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η πιθανότητα επίσημης αναστολής των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπειτα από την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για τη χώρα.

Σήμερα το βράδυ (19/5) αναμένονται τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας προκειμένου να εξαχθεί ένα κείμενο, για το οποίο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «επιμένει απαρέγκλιτα» ότι «αν η τρέχουσα αρνητική τάση [της τουρκικής πολιτικής] δεν αναστραφεί άμεσα και με συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να συστήσει, ευθυγραμμιζόμενη με το διαπραγματευτικό πλαίσιο του 2005, την επίσημη αναστολή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία».

Η αναστολή, επισημαίνεται, θα επιτρέψει και στις δύο πλευρές να «αξιολογήσουν με έναν ρεαλιστικό τρόπο» την καταλληλότητα του υπάρχοντος πλαισίου και την πιθανότητα «να διερευνηθούν άλλα μοντέλα για τις μελλοντικές σχέσεις» Ε.Ε.-Τουρκίας, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

«Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει με την Τουρκία», ανέφερε ο Νάτσο Σάντσεζ-Αμόρ, εισηγητής του Κοινοβουλίου για τις σχέσεις Ε.Ε.-Τουρκίας. «Δεν υπάρχει καμία ανοχή στην κριτική προς την κυβέρνηση, ενώ η κατάσταση στα δικαστήρια έχει επιδεινωθεί».

Ο Ισπανός ευρωβουλευτής δήλωσε πως πρέπει να σταλεί το μήνυμα στην Άγκυρα ότι είναι ανάγκη να εγκαταλείψει την αντι-ευρωπαϊκή ρητορική και να επανέλθει στο μονοπάτι των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. «Οποιαδήποτε θετική ατζέντα θα πρέπει να συνοδεύεται από πολύ αυστηρή αιρεσιμότητα», υπογράμμισε.

Ειδικότερα, η έγκριση του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης από το Κοινοβούλιο θα εξαρτηθεί από μεταρρυθμίσεις στο κράτος Δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

Ο κ. Σάντσεζ-Αμόρ ανέφερε ότι πολλές μεγάλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις διστάζουν να επενδύσουν στην Τουρκία λόγω της έλλειψης ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Σημείωσε ωστόσο ότι «η πόρτα [της ένταξης] πρέπει να μείνει ανοιχτή» για την Τουρκία.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.