ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Fed: Πιθανή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής αν ενισχυθεί η οικονομία

22:12 - 19 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Fed: Πιθανή αλλαγή της νομισματικής πολιτικής αν ενισχυθεί η οικονομία
Για πιθανή αλλαγή στη στρατηγική της νομισματικής πολιτικής κάνει λόγο η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) στα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης (27/28 Απριλίου 2021) που δόθηκαν σήμερα (19/5) στη δημοσιότητα.

«Ορισμένοι συμμετέχοντες πρότειναν ότι εάν η οικονομία συνεχίσει να σημειώνει ταχεία πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί, ίσως ενδείκνυται κάποια στιγμή στις προσεχείς συνεδριάσεις να ξεκινήσει η συζήτηση ενός σχεδίου για την προσαρμογή του ρυθμού αγοράς των περιουσιακών στοιχείων», επισημαίνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ είπε μετά τη συνεδρίαση ότι η ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας παραμένει «άνιση και απέχει αρκετά από την ολοκλήρωση».

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις ενδείξεις για το πότε η κεντρική τράπεζα μπορεί να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων, οι οποίες επί του παρόντος είναι τουλάχιστον 120 δισεκατομμύρια δολάρια το μήνα.

{https://twitter.com/federalreserve/status/1395077177998290951}

Ο ισολογισμός της Fed αγγίζει πλέον τα 7,9 τρισ. δολάρια, δηλαδή είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με τα επίπεδα που βρίσκονταν πριν από την έναρξη της πανδημίας.

Οι παραπάνω απόψεις εκφράστηκαν πριν γίνει γνωστό ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ έφθασε στο 4,2% τον Απρίλιο, δηλαδή το υψηλότερο επίπεδο από το 2008.

Πάντως, βάσει των πρακτικών, τα μέλη της Fed θεωρούν ότι αυτή η πορεία είναι συγκυριακή και ότι θα υπάρξει υποχώρηση του πληθωρισμού το επόμενο διάστημα, γεγονός το οποίο απομακρύνει το ενδεχόμενο αύξησης επιτοκίων. 

Στα πρακτικά αναφέρεται επίσης ότι «διάφοροι συμμετέχοντες» ανέμεναν ότι «πιθανότατα θα χρειαζόταν κάποιος χρόνος έως ότου η οικονομία σημειώσει σημαντική περαιτέρω πρόοδο προς τους στόχους που έχουν τεθεί τόσο για την αγορά εργασίας όσο και για τον πληθωρισμό». 

Τελευταία τροποποίηση στις 23:33 - 19 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.