ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επανεκκινεί η δίκη Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του

09:22 - 20 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Επανεκκινεί η δίκη Σαρκοζί για παράνομη χρηματοδότηση της εκστρατείας του
Η δίκη του Νικολά Σαρκοζί, πρώην Προέδρου της Γαλλίας, ο οποίος κατηγορείται ότι χρηματοδότησε παράνομα την αποτυχημένη εκστρατεία επανεκλογής του, το 2012, συνεχίζεται την Πέμπτη (20/5) μετά την αναβολή που έλαβε τον Μάρτιο, όταν ένας δικηγόρος διαγνώστηκε με κορονοϊό.

Η δίκη έρχεται να σκιάσει, για μία ακόμη φορά, την καριέρα ενός άνδρα που ως πρόεδρος από το 2007 έως το 2012 βρέθηκε στο εθνικό και παγκόσμιο προσκήνιο. Νωρίτερα το ίδιο έτος, ο Σαρκοζί καταδικάστηκε για διαφθορά.

Οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι το συντηρητικό κόμμα του Σαρκοζί σχεδόν διπλασίασε το ποσό των 22,5 εκατ.ευρώ, το οποίο είναι επιτρεπτό βάσει του εκλογικού νόμου για τις προεκλογικές εκστρατείες, ενώ, στη συνέχεια, προσέλαβε ένα φιλικά προσκείμενο πρακτορείο δημοσίων σχέσεων προκειμένου να κρύψει το κόστος.

Στο κατηγορητήριο τους, οι εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι, πράγματι, η έρευνά τους απέτυχε να αποδείξει την οργάνωση ή τη συμμετοχή του Σαρκοζί στο σχέδιο, αλλά επιμένουν ότι θα έπρεπε να γνωρίζει.

Ο Σαρκοζί, που σήμερα είναι 66 ετών, αρνείται σθεναρά την παράβαση και δήλωσε ότι δεν γνώριζε καμία ψεύτικη διαδικασία χρέωσης. Ο ίδιος, σε περίπτωση καταδίκης, αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο ποινής φυλάκισης έως και ενός έτους και πρόστιμο έως 3.750 ευρώ.

Ο Ζερόμ Λαβρίλλου, αναπληρωτής επικεφαλής της εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012 και ένας από τους 13 συγγενείς, αναγνώρισε δημοσίως ότι επιβλέπει την αλλαγή κατεύθυνσης των κεφαλαίων που καταβλήθηκαν στην υπηρεσία δημοσίων σχέσεων Bygmalion για να καλύψει το κόστος. Υποστήριξε ότι ενήργησε με δική του πρωτοβουλία.

Δύο συνιδρυτές του Bygmalion βρίσκονται, επίσης, σε δίκη. Ένας από αυτούς, ο Γκυ Αλβές, έχει παραδεχθεί δημόσια την ψεύτικη χρέωση. Επιπλέον, το 2014, ένας δικηγόρος της Bygmalion είπε ότι η εταιρεία λειτούργησε κάτω από συνθήκες πολιτικής πίεσης.

Ο Σαρκοζί άσκησε έφεση κατά της καταδίκης της την 1η Μαρτίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:22 - 20 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.