ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν αρκεί η απαλλαγή της «πατέντας» για αύξηση παραγωγής εμβολίων

15:58 - 20 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Δεν αρκεί η απαλλαγή της «πατέντας» για αύξηση παραγωγής εμβολίων
Κατά την διάρκεια συζήτησης με την Επιτροπή Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου, που ολοκληρώθηκε πριν λίγο, η Γενική Διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, Δρ Ngozi Okonjo-Iweala, διαβεβαίωσε ότι, για την αύξηση της παραγωγής εμβολίων παγκοσμίως, δεν αρκεί η απαλλαγή από την ευρεσιτεχνία!

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της Επιτροπής Εμπορίου, σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται για την επιτάχυνση της δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια, η Δρ Okonjo-Iweala υποστήριξε την επέκταση της παραγωγής εμβολίων και τον τερματισμό των εξαγωγικών περιορισμών.

«Η απόσυρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια δεν θα είναι αρκετή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε τρεις άλλες εναλλακτικές προοπτικές: μείωση των εξαγωγικών περιορισμών και ενίσχυση των αλυσίδων εφοδιασμού για εμβόλια, συνεργασία με κατασκευαστές για την επέκταση της παραγωγής, συμπεριλαμβανομένων των αναδυόμενων χωρών με αδράνεια, όπως η Ινδονησία, η Νότια Αφρική, η Ταϊλάνδη ή το Μπαγκλαντές και η μεταφορά της απαραίτητης τεχνολογίας και τεχνογνωσίας για παραγωγή των περίπλοκων εμβολίων.

«Χρειαζόμαστε περισσότερη ευελιξία και αυτόματη πρόσβαση για τις αναπτυσσόμενες χώρες και ταυτόχρονα πρέπει να προστατεύσουμε την έρευνα και την ανάπτυξη », πρόσθεσε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου

«Η παρουσία της Δρ Okonjo-Iweala εδώ στην πρώτη της επίσκεψη στις Βρυξέλλες δείχνει την πεποίθησή της ότι η συμμετοχή των κοινοβουλίων είναι ζωτικής σημασίας Η παράδοση είναι πλέον βασική: χρειαζόμαστε συγκεκριμένα αποτελέσματα στη δωδέκατη υπουργική διάσκεψη. Είναι τώρα ή ποτέ: είτε η πολυμέρεια αναβιώνει, είτε θα γίνει άσχετη », σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής εμπορίου Bernd Lange (S&D, DE), ο οποίος, μαζί με τους περισσότερους ομιλητές. Η Επιτροπή Εμπορίου είναι έτοιμη να συζητήσει τις εκκλήσεις για απαλλαγή από τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας για εμβόλια COVID-19 στο Συμβούλιο TRIPS του ΠΟΕ στις 25 Μαΐου.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Τελευταία τροποποίηση στις 16:41 - 20 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.