ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«We have a deal» στην ΕΕ για το πράσινο διαβατήριο

20:21 - 20 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
«We have a deal» στην ΕΕ για το πράσινο διαβατήριο
«Λευκός καπνός» στις τάξεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πράσινο διαβατήριο, καθώς οι ευρωβουλευτές και τα κράτη-μέλη της ΕΕ κατέληξαν σε συμφωνία για το εν λόγω πιστοποιητικό.

Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πορτογαλικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πιστοποιητικό τελεσφόρησαν, καθώς βρέθηκε η χρυσή «τομή» για την τελική μορφή του κανονισμού, αλλά και για την ολοκλήρωση των τεχνικών δοκιμών.

Το επίσημο όνομα του πιστοποιητικού θα είναι «EU Digital COVID certificate», έχοντας τροποποιηθεί ελαφρώς από το αρχικό «Digital Green Certificate». Το πιστοποιητικό έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει την ελεύθερη κυκλοφορία, τόσο για λόγους εργασίας όσο και για τουρισμό σε ολόκληρη την Ένωση, ενώ υπολογίζεται ότι θα τεθεί σε εφαρμογή στις 20 Ιουνίου.

Το πράσινο διαβατήριο θα διευκολύνει τα ταξίδια εντός της ΕΕ φέτος το καλοκαίρι, ανοίγοντας τον δρόμο για την εφαρμογή του πριν από τα τέλη Ιουνίου, ανέφεραν πηγές της ΕΕ στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η συμφωνία θα επιτρέψει σε οποιονδήποτε ζει στις 27 χώρες της Ένωσης να έχει τη δυνατότητα να λάβει «ψηφιακό δελτίο υγείας», το οποίο θα εμφανίζει την κατάσταση εμβολιασμού, τα αποτελέσματα των τεστ Covid στα οποία έχει υποβληθεί ή εάν έχει αναρρώσει πρόσφατα από τη λοίμωξη.

Υπενθυμίζεται ότι οι δύο βασικές διαφωνίες για το πράσινο διαβατήριο αφορούσαν τα περιοριστικά μέτρα που θα αντιμετωπίζουν οι κάτοχοι των πιστοποιητικών και την παροχή δωρεάν διαγνωστικών τεστ.

Την είδηση έκανε γνωστή με ανάρτησή του στο Twitter το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

{https://twitter.com/EPPGroup/status/1395420297357107202}

Την είδηση σχολίασε με δική του ανάρτηση στο twitter και o Επίτροπος Δικαιοσύνης, Ντιντιέ Ρέιντερς. «Λευκός καπνός: Έχουμε συμφωνία στην πρόταση της Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. Καλωσορίζω τη σημερινή συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της ΕΕ. Παραδώσαμε αυτό το νέο εργαλείο σε χρόνο ρεκόρ για να διασφαλίσουμε την ελεύθερη μετακίνηση όλων των πολιτών», έγραψε ο Βέλγος Επίτροπος.

{https://twitter.com/dreynders/status/1395420352143138820}

«Η υιοθέτηση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της θέσης του για ένα ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό αποτελεί βασικό βήμα προς ελεύθερα και ασφαλή ταξίδια αυτό το καλοκαίρι. Τώρα οι διαπραγματεύσεις με την πορτογαλική προεδρία μπορούν να ξεκινήσουν.

Θα υποστηρίξουμε και θα διευκολύνουμε μία ταχεία ολοκλήρωση αυτών των συζητήσεων», σημείωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, μετά την υιοθέτηση από το ΕΚ της διαπραγματευτικής του θέσης.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1395430778155241472}

Τελευταία τροποποίηση στις 22:01 - 20 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.