ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπάιντεν: Αληθινή ευκαιρία προς την ειρήνη για Ισραήλ και Παλαιστίνη

07:27 - 21 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Μπάιντεν: Αληθινή ευκαιρία προς την ειρήνη για Ισραήλ και Παλαιστίνη
Για μία «αληθινή ευκαιρία» να υπάρξει πρόοδος προς την ειρήνη έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, με αφορμή τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί αξίζουν, τόσο οι μεν όσο και οι δε, να ζουν με ασφάλεια και να χαρούν ένα νέο επίπεδο ελευθερίας, ευημερίας και δημοκρατίας», είπε ο κ. Μπάιντεν στη διάρκεια σύντομου διαγγέλματός του από τον Λευκό Οίκο.

«Η κυβέρνησή μου θα συνεχίσει τις διακριτικές αλλά αποφασιστικές διπλωματικές προσπάθειες για να επιτύχουμε τον στόχο αυτό. Είμαι πεπεισμένος πως μας παρουσιάζεται αληθινή ευκαιρία να προχωρήσουμε και δεσμεύομαι να εργαστώ ως προς αυτό», ανέφερε.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου εξήρε τον ρόλο της Αιγύπτου, περιφερειακής δύναμης που διατηρεί σχέσεις τόσο με το Ισραήλ, όσο και με τη Χαμάς, την ισλαμιστική παράταξη στην εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο (σ.σ. της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ) αλ Σίσι και στους ανώτερους αιγύπτιους αξιωματούχους οι οποίοι διαδραμάτισαν απόλυτα κρίσιμο ρόλο» για να συμφωνηθεί η κατάπαυση του πυρός, είπε.

Περίπου 90 λεπτά προτού θεωρητικά τεθεί σε εφαρμογή η κατάπαυση του πυρός κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας έκαναν ακόμη λόγο για σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς, ενώ οι σειρήνες της αεράμυνας ηχούσαν για να προειδοποιήσουν τους κατοίκους πόλεων του νότιου Ισραήλ να πάνε στα καταφύγια εξαιτίας εισερχομένων παλαιστινιακών ρουκετών.

Ο κ. Μπάιντεν υποσχέθηκε στο διάγγελμά του ότι οι ΗΠΑ θα συμβάλουν στη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας. Διαβεβαίωσε επίσης ότι η Ουάσινγκτον θα βοηθήσει το Ισραήλ να ανεφοδιάσει με πυρομαχικά το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος, που έχει αναχαιτίσει μεγάλο μέρος των παλαιστινιακών ρουκετών.

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς τέθηκε επίσημα σε εφαρμογή στις 02:00.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.