ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ «κατελήφθη» από τη Λευκορωσία

08:25 - 24 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ «κατελήφθη» από τη Λευκορωσία
H Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ αυτής της εβδομάδας αναμενόταν σε ήπιους τόνους και χωρίς ιδιαίτερα δύσκολα θέματα στην ατζέντα. Ο Λουκασένκο άλλαξε τα δεδομένα.

Η υπόθεση "αεροπειρατείας" από τη μεριά της Λευκορωσίας, που ανάγκασε σε προσγείωση αεροσκάφος της Ryanair προκειμένου να συλλάβει αντιφρονούντα δημοσιογράφο, μπήκε εκτάκτως στην ατζέντα της Συνόδου και αναμένεται να μονοπωλήσει το ενδιαφέρον.

Ο 26χρονος Λευκορώσος δημοσιογράφος, Ραμάν Προτάσεβιτς "απήχθη" ουσιαστικά στον αέρα, με παρουσία πρακτόρων εντός του αεροσκάφους και συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών, γεγονός που εξόργισε τους ηγέτες της ΕΕ.

Το περιστατικό, άλλωστε είναι προκλητικό και πρωτοφανές για τα δεδομένα της εποχής. Δείτε ΕΔΩ αναλυτικό ρεπορτάζ

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ουρσούλα φον ντερ Λέιν χαρακτήρισε τις ενέργειες «εντελώς απαράδεκτες» και δεσμεύτηκε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον των υπευθύνων, ενώ ο Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραουέκι κατηγόρησε τον Λουκασένκο για διάπραξη κρατικής τρομοκρατίας.

Όταν διακυβεύεται η ασφάλεια των εμπορικών πτήσεων στην Ευρώπη, είναι λογικό οι αντιδράσεις να είναι έντονες. Η Λευκορωσία ξεπέρασε όλες τις ευρωπαϊκές "κόκκινες γραμμές" και η απάντηση αναμένεται ηχηρή.

Κατά τα λοιπά, η ατζέντα της Συνόδου περιλαμβάνει συζητήσεις για την πανδημία του νέου κορονοϊού, το ψηφιακό πιστοποιητικό για τα ταξίδια, την κλιματική αλλαγή, αλλά και τις σχέσεις με τη Ρωσία. Το βράδυ της Κυριακής προστέθηκε η Λευκορωσία και μάλιστα ως πρώτο θέμα.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 09:11 - 24 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.