ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μακρόν: Το 2023 ανοίγει η Παγκόσμια Ακαδημία Υγείας του ΠΟΥ

15:11 - 24 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Μακρόν: Το 2023 ανοίγει η Παγκόσμια Ακαδημία Υγείας του ΠΟΥ
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αφορμόμενος από τη διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Γενεύη, ανακοίνωσε σήμερα (24/5) ότι το 2023 στη Λιόν, θα ανοίξει τις πύλες της η Παγκόσμια Ακαδημία Υγείας, που ως στόχο έχει «να αποτελέσει δομή αναφοράς στην εκπαίδευση σε θέματα δημόσιας υγείας».

Πρόκειται για ένα σχέδιο που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2019, πριν ακόμη ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, και στοχεύει στην «κατάρτιση των δημόσιων αξιωματούχων, των επικεφαλής επιχειρήσεων και των ενεργών δυνάμεων της παγκόσμιας κοινωνίας των πολιτών για τα διακυβεύματα παγκοσμίως για την υγεία».

«Δύο χρόνια μετά, με μεγάλη μου χαρά ανακοινώνω, μαζί με σας αγαπητέ γιατρέ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους (γενικός διευθυντής του ΠΟΥ), το ξεκίνημα της Παγκόσμιας Ακαδημίας Υγείας», δήλωσε ο Μακρόν σε ομιλία του που μεταδόθηκε διαδικτυακά κατά την έναρξη της 74ης Παγκόσμιας Συνέλευσης για την Υγεία.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «Η Γαλλία έχει δεσμευτεί να επενδύσει σε αυτήν περισσότερα από 120 εκατομμύρια ευρώ (...). Οι πύλες της θα ανοίξουν στην Λιόν το 2023, αλλά θα προσφέρει ήδη από αυτό το καλοκαίρι έναν πρώτο κατάλογο διαδικτυακής εκπαίδευσης».

Η συγκεκριμένη δομή του ΠΟΥ, που χρηματοδοτείται μερικώς από τις τοπικές αρχές, θα βρίσκεται στο ερευνητικό κέντρο βιοτεχνολογίας της Ζερλάν, που φιλοξενεί το Διεθνές Κέντρο Έρευνας κατά του Καρκίνου και φαρμακευτικούς ομίλους, όπως η Sanofi.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, υπάρχει τεράστια ανάγκη εκπαίδευσης καθώς, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, έως το 2030, αναμένεται να υπάρξει έλλειψη 18 εκατομμυρίων εργαζομένων στον τομέα της υγείας, ιδιαίτερα στις λιγότερο εύπορες χώρες.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Πρόεδρο, «η σημερινή πανδημία, συνοδευόμενη από παραπληροφόρηση, μας επέτρεψε να διαπιστώσουμε την σημασία της επιστήμης και των εύρωστων συστημάτων υγείας". "Η πρόσβαση στα επιστημονικά δεδομένα, σε μια αξιόπιστη πληροφόρηση, η κατάρτιση τόσο του κοινού όσο και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι ουσιαστικής σημασίας στη σημερινή μάχη κατά της πανδημίας. Θα είναι τουλάχιστον το ίδιο σημαντικά απέναντι σε όλα τα σοκ που θα αντιμετωπίσουμε τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα έρθουν».

Παράλληλα, ο κ. Μακρόν επεσήμανε την ανάγκη να ενισχυθεί, μέσω μεταρρύθμισης, ο ΠΟΥ, ο οποίος «θα πρέπει να είναι ταυτοχρόνως ισχυρός σε περίοδο κρίσης, επαρκώς ευέλικτος για να αντιδρά επειγόντως, συμπαγής απέναντι στις πολεμικές, ολότελα διαφανής για να εμπνέει εμπιστοσύνη, με μια σαφή και διάφανη διαχείριση για να μην υφίσταται καμία διπλωματική πίεση και να μην μπορεί να εγείρει ουδεμία υποψία για καμία πίεση αυτού του είδους».

Υπενθυμίζεται ότι ο οργανισμός είχε δεχθεί επικρίσεις από την αρχή της πανδημίας, ιδίως από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος θεωρούσε ότι είχε επηρεαστεί υπερβολικά από την Κίνα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.