ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μιανμάρ: Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Σου Κι μετά το πραξικόπημα

17:59 - 24 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Μιανμάρ: Πρώτη δημόσια εμφάνιση της Σου Κι μετά το πραξικόπημα
Η πρώην ηγέτης της Μιανμάρ Άουνγκ Σαν Σου Κι εμφανίστηκε τη Δευτέρα (24/5) στο δικαστήριο για πρώτη φορά μετά την ανατροπή της κυβέρνησής της από τον στρατό τον Φεβρουάριο.

Η ακροαματική διαδικασία, στην πρωτεύουσα Νέπιντο, διακόπηκε όμως αμέσως. Η πρώην ηγέτης αντιμετωπίζει πολλές κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένης της παραβίασης ενός νόμου περί κρατικών μυστικών.

Πριν από την ακρόαση, η Σου Κι είχε τη δυνατότητα να συναντήσει προσωπικά τους δικηγόρους της για πρώτη φορά.

Κρατείται υπό κατ 'οίκον περιορισμό για 16 εβδομάδες από τότε που την καθαίρεσε ο στρατός. 

Ο στρατός της Μιανμάρ κατηγόρησε το κόμμα της, τον Εθνικό Σύνδεσμο για τη Δημοκρατία, για απάτη στις γενικές εκλογές που κέρδισε τον περασμένο Νοέμβριο.

Ανεξάρτητοι παρατηρητές των εκλογών λένε ότι οι εκλογές ήταν σε μεγάλο βαθμό ελεύθερες και δίκαιες και ότι οι κατηγορίες εναντίον της Σου Κι έχουν επικριθεί ευρέως ως πολιτικά κίνητρα.

Ο στρατός της Μιανμάρ αντιμετωπίζει βάναυσα στους διαδηλωτές υπέρ της δημοκρατίας από το πραξικόπημα του Φεβρουαρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 800 ανθρώπους και κρατώντας περισσότερους από 4.000, σύμφωνα με την ομάδα παρακολούθησης της Ένωσης Βοήθειας για Πολιτικούς Κρατουμένους (AAPP).

Οι έξι κατηγορίες εναντίον της Σου Κι, 75 ετών, συμπεριλαμβάνουν επίσης παράνομη εισαγωγή ραδιοτηλεφώνων χειρός και παραβίαση των κανόνων του κορονοϊού. Της επιτράπηκαν 30 λεπτά με τους δικηγόρους της τη Δευτέρα προτού διακοπεί η ακρόαση.

Είπαν ότι ήταν σε καλή κατάσταση στη συνάντηση στην πρωτεύουσα Νέπιντο, αλλά δεν είχε πρόσβαση στα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια του κατ 'οίκον περιορισμού της και είχε περιορισμένη γνώση για το τι συνέβαινε στη χώρα.

Η κ. Σου Κι "εύχεται καλή υγεία στους ανθρώπους", ανέφεραν οι δικηγόροι της. Έκανε επίσης αναφορά σε απειλές του στρατού για τη διάλυση του κόμματος της, του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία (NLD).

"Το κόμμα μας μεγάλωσε από τους ανθρώπους, οπότε θα υπάρχει όσο οι άνθρωποι το υποστηρίζουν", είπε, σύμφωνα με έναν από τους δικηγόρους της, τον Khin Maung Zaw.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.