ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σφραγίζεται» ο εναέριος χώρος της Ευρώπης για τη Λευκορωσία

20:47 - 24 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
«Σφραγίζεται» ο εναέριος χώρος της Ευρώπης για τη Λευκορωσία
Στη δημοσιότητα έδωσε το πρακτορείο Reuters προσχέδιο απόφασης των 27 ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το οποίο θα ζητήσουν να αποφεύγουν οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Παράλληλα, οι αρχηγοί των κρατών μελών της ΕΕ θα συμφωνήσουν να απαγορεύσουν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ, σύμφωνα με ένα προσχέδιο απόφασης.

Το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο αυτό το προσχέδιο, μετέδωσε ότι οι «27» θα συμφωνήσουν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στο Μινσκ ενώ θα ζητήσουν από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει επειγόντως την εξαναγκαστική προσγείωση ενός αεροσκάφους της εταιρείας Ryanair στο Μινσκ, την Κυριακή.

Παράλληλα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έχουν κατατεθεί πρόταση για τον τερματισμό των διελεύσεων «transit», συμπεριλαμβανομένου του χερσαίου χώρου, από τη Λευκορωσία προς την ΕΕ.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1396875561855819776}

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε την ανάγκη για άμεση επιβολή αυστηρών κυρώσεων σε βάρος της χώρας της ανατολικής Ευρώπης, επισημαίνοντας πως ότι ανάλογες πρακτικές δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο.

«Η αντίδραση πρέπει να είναι γρήγορη και σοβαρή», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Βελγίου Αλεξάντερ ντε Κρο σε δημοσιογράφους πριν από συνομιλίες μεταξύ των 27 ηγετών της ΕΕ.

Ο Ιρλανδός υπουργός Εξωτερικών Simon Coveney δήλωσε: «Αυτό ήταν ουσιαστικά αεροπειρατεία, με κρατική χρηματοδότηση».

Τα τρία κράτη της Βαλτικής δήλωσαν ότι ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας πρέπει να κηρυχθεί «μη ασφαλής» και ότι η ΕΕ πρέπει να κλείσει τον εναέριο χώρο της σε πτήσεις της Λευκορωσίας.

Καθώς οι εντάσεις οξύνονται, η Λευκορωσία και η Λετονία δήλωσαν ότι απέλασαν τους πρέσβεις τους.

{https://twitter.com/vonderleyen/status/1396875872376967168}

Η Βρετανία δήλωσε ότι εκδίδει ανακοίνωση για να δώσει εντολή στις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες να σταματήσουν τις πτήσεις τους πάνω από τη Λευκορωσία και ότι θα αναστείλει την αεροπορική άδεια για τον εθνικό αερομεταφορέα Belavia της Λευκορωσίας άμεσα.

Η λετονική αεροπορική εταιρεία airBaltic και η Σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS δήλωσαν ότι θα σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και η καταχωρημένη από την Κύπρο Avia Solutions είπε ότι οι αεροπορικές εταιρείες που εδρεύουν στη Λιθουανία θα κάνουν το ίδιο.

Ο υπουργός μεταφορών της Λιθουανίας, Marius Skuodis, δήλωσε ότι η LOT της Πολωνίας και η ουγγρική αεροπορική εταιρεία Wizzair επίσης δεν θα χρησιμοποιούν εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και είπε ότι όλες οι πτήσεις προς και από λιθουανικά αεροδρόμια πρέπει από τα μεσάνυχτα να αποφύγουν τον Λευκορωσικό εναέριο χώρο.

Στο μεταξύ, ο ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια της Αεροναυτιλίας ανέφερε σήμερα ότι εργάζεται με σκοπό να βοηθήσει τις αεροπορικές εταιρείες να παρακάμψουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, εφόσον το επιθυμούν.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:54 - 24 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.