ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι «27» επιβάλλουν κυρώσεις στη Λευκορωσία για την «αεροπειρατεία»

23:57 - 24 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Οι «27» επιβάλλουν κυρώσεις στη Λευκορωσία για την «αεροπειρατεία»
Οι ηγέτες των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησαν από τη Λευκορωσία την άμεση απελευθέρωση του 26χρονου δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς και κάλεσαν σε άμεση διερεύνηση του πρωτοφανούς περιστατικού της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.

Οι «27» τάχθηκαν υπέρ της αυστηρότερης πρότασης που υπήρχε στο τραπέζι και κάλεσαν τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.

Επίσης απαγόρευσαν στους λευκορωσικούς αερομεταφορείς να χρησιμοποιούν τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια και τον εναέριο χώρο της ΕΕ.

Στη Σύνοδο Κορυφής, οι ηγέτες του μπλοκ ζήτησαν επίσης την άμεση απελευθέρωση της Σόφια Σαπέγκα.

Ειδικότερα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στο κείμενο που δημοσίευσε:

  • Απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Πρατάσεβιτς και της Σοφία Σαπέγκα και η ελευθερία τους να εγγυηθεί
  • Καλεί τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας να ερευνήσει επειγόντως το πρωτοφανές και απαράδεκτο περιστατικό
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει λίστες προσώπων και φορέων το συντομότερο δυνατό στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
  • Καλεί το Συμβούλιο να λάβει επιπλέον στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και καλεί τον Ύπατο Εκπρόσωπο να καταθέσει προτάσεις χωρίς καθυστέρηση για αυτό το σκοπό
  • Καλεί το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για την απαγόρευση πτήσεων στον εναέριο χώρο της ΕΕ από αεροπορικές εταιρείες της Λευκορωσίας και να αποτραπεί η είσοδος στην ΕΕ από πτήσεις από αυτές τις εταιρείες».

{https://twitter.com/BarendLeyts/status/1396916367031476224}

Πλέον, οι υπουργοί Εξωτερικών και άλλοι υπουργοί της ΕΕ θα αναλάβουν να επισημοποιήσουν αυτές τις πολιτικές αποφάσεις που ανακοινώθηκαν από τον Μπάρεντ Λάιτς, εκπρόσωπο του προέδρου της συνόδου κορυφής της ΕΕ Σαρλ Μισέλ.

Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης Λετονών διπλωματών.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:06 - 25 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.