ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ισπανία: Το Μαρόκο να σεβαστεί τα κοινά σύνορα

10:39 - 25 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Ισπανία: Το Μαρόκο να σεβαστεί τα κοινά σύνορα
Η Ισπανία ζήτησε χθες (24/5) από το Μαρόκο να σεβαστεί τα κοινά τους σύνορα έπειτα από την είσοδο περισσότερων από 8.000 μεταναστών στον ισπανικό θύλακα Θέουτα, ανάμεσά τους και 1.000 ανήλικοι που εξακολουθούν να βρίσκονται εκεί.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες, κατήγγειλε πως η απότομη εισροή μεταναστών στη Θέουτα, η οποία κατέστη δυνατή χάρη στη χαλάρωση των συνοριακών ελέγχων από τη μαροκινή πλευρά, «προκάλεσε μια πρωτόγνωρη τα τελευταία χρόνια κρίση μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου».

«Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου, μεταξύ της Ισπανίας και του Μαρόκου, είναι στρατηγικής σημασίας […] όμως, πρέπει να βασίζονται σε δύο θεμελιώδεις πυλώνες», υπογράμμισε. «Ο πρώτος είναι η εμπιστοσύνη και ο δεύτερος ο σεβασμός και κατά συνέπεια ο σεβασμός των συνόρων της Ευρώπης, των συνόρων της Ισπανίας στη Θέουτα και τη Μελίγια», δύο ισπανικά εδάφη στη βόρεια Αφρική.

«Πρέπει να υπενθυμίζουμε πάντα στο Μαρόκο ότι δεν έχει μεγαλύτερο ή σημαντικότερο εταίρο στην ΕΕ από την Ισπανία για να υπερασπιστεί τα στρατηγικά του συμφέροντα», δήλωσε ο Σάντσεθ.

Παράλληλα, οξυμένη είναι η ένταση στη Θέουτα, όπου περίπου 300 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες έξω από το ξενοδοχείο στο οποίο ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος Vox, Σαντιάγο Αμπασκάλ, οργάνωσε συγκέντρωση.

Η συγκεκριμένη «αντιμεταναστευτική» συγκέντρωση αυτή του Αμπασκάλ, αρχικά ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στην πόλη, όμως μετά από παρέμβαση των ισπανικών αρχών έγινε στο εσωτερικό του ξενοδοχείου.

Κατά την προσπάθειά του να αποχωρήσει από την πίσω πόρτα του ξενοδοχείου, οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν πετώντας πέτρες και κατηγορώντας τον Αμπασκάλ ότι είναι «προκλητικός», ενώ ακολούθησαν και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Σύμφωνα με τις ισπανικές αρχές, έως χθες περίπου χίλιοι ανήλικοι μετανάστες εξακολουθούσαν να βρίσκονται στη Θέουτα.

Πρόκειται για ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι είτε περιπλανιούνται στους δρόμους είτε  τους έχει προσφερθεί καταφύγιο από τις τοπικές αρχές, οι οποίες αναμένεται να εξετάσουν την κάθε υπόθεση ξεχωριστά προκειμένου να αποφασίσουν την παραμονή ή την απέλασή τους.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, περίπου 7.500 μετανάστες απελάθηκαν στο Μαρόκο, χωρίς βέβαια να διευκρινίζεται ο αριθμός των ανηλίκων. Πολλές ΜΚΟ υπενθύμισαν ότι οι ανήλικοι μετανάστες δεν μπορούν να απελαθούν χωρίς να εξεταστεί πρώτα λεπτομερώς η κατάστασή τους.

Δύο μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Θέουτα από τη θάλασσα, ενώ ένας νεαρός μετανάστης σώθηκε την τελευταία στιγμή την Παρασκευή.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:45 - 25 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.