ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δηλώσεις Έλληνα επιβάτη: Δεν είμαι πράκτορας- Για τηλεργασία στη Λευκορωσία

13:51 - 25 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Δηλώσεις Έλληνα επιβάτη: Δεν είμαι πράκτορας- Για τηλεργασία στη Λευκορωσία
Ο Έλληνας, Ιάσων Ζήσης, είναι ο ένας εκ των πέντε επιβατών που αποβιβάστηκαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας μετά την "αεροπειρατεία" στο αεροσκάφος της Ryanair. Το όνομά του έγινε πρωτοσέλιδο διεθνώς, έπειτα από σχετική αποκάλυψη του πρακτορείου Bloomberg, στο οποίο και τελικά μίλησε, απορρίπτοντας τα σενάρια που τον θέλουν να έχει σχέση με πρακτορικές υπηρεσίες.

Μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία, κατόπιν παρέμβασης του καθεστώτος Λουκασένκο, στο Μινσκ αποβιβάστηκαν και δεν συνέχισαν το ταξίδι τους προς τη Λιθουανία (που είχε αρχικά προορισμό η πτήση) πέντε άτομα.

Ο ένας είναι ο δημοσιογράφος, Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος συνελήφθη, η σύντροφός του, αλλά και ακόμη τρία άτομα.

Δύο εκ των τριών είναι λευκορώσοι και όλα δείχνουν πως ήταν πράκτορες, Ο τρίτος είναι ο Έλληνας, Ιάσων Ζήσης, το όνομα του οποίου, όπως είναι φυσικό ενεπλάκη σε σενάρια κατασκοπείας.

Ο κ, Ζήσης μίλησε στο Bloomberg για την περιπέτειά του και δίνει τη δική του εκδοχή, τονίζοντας πως ουσιαστικά η αναγκαστική προσγείωση... τον βόλεψε. Ο Έλληνας επιβάτης εξηγεί γιατί δεν ξαναμπήκε στο αεροσκάφος να συνεχίσει το ταξίδι στη Λιθουανία, αλλά παρέμεινε στο Μινσκ, διαχωρίζοντας φυσικά τη θέση του από οποιαδήποτε σχέση με μυστικές υπηρεσίες:

Συγκεκριμένα υποστηρίζει πως προορισμός του ήταν στο Βίλνιους της Λιθουανίας για να επιβαστεί, όμως, στη συνέχεια σε άλλη πτήση για το Μινσκ, όπου και διαμένει η σύζυγός του. Από τη στιγμή, όμως, που το αεροσκάφος αναγκάστηκε σε προσγείωση στο Μινσκ, επέλεξε να παραμείνει εκεί, καθώς αυτός ήταν ουσιαστικά ο προορισμός του.

"Πετούσα στο Μινσκ ούτως ή άλλως, με βραδινή σύνδεση στο Βίλνιους. Μετά την αναγκαστική προσγείωση, οι επιβάτες παρατάχθηκαν για να επιστρέψουν στο αεροσκάφος και να συνεχίσουν το ταξίδι για τη Λιθουανία. Εγώ στάθηκα στο πίσω από την ουρά και ζήτησα να μείνω, και μου επέτρεψαν", εξηγεί.

Με διδακτορικό στην επιστημονική πληροφορική από το Αϊντχόβεν Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο, ο Ζήσης είπε ότι ζει στην Πάτρα και  κατευθυνόταν στο Μινσκ για επίσκεψη η γυναίκα του, που ζει εκεί.

Ένας αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης επιβεβαιώνει τη συγκεκριμένη θεωρία και δεν "βλέπει" σύνδεση με πράκτορες μυστικών υπηρεσιών.

Ο Ιάσων Ζήσης, πάντως, έχει παράπονα από την ελληνική κυβέρνηση και θεωρεί αδικαιολόγητο ότι τον έψαξαν δημοσιογράφοι και επικοινώνησαν μαζί του, κάτι που δεν έκανε, όπως λέει η ελληνική κυβέρνηση. Υποστηρίζει ότι κανείς δεν τον κάλεσε να επιβεβαιώσει πού βρίσκεται και αν είναι Ο.Κ. όταν έλειπε από τον κατάλογο επιβατών που προσγειώθηκαν στο Βίλνιους μετά την εκτροπή.

Πάντως, για τον ίδιο, όπως λέει, το ταξίδι ολοκληρώθηκε. Σκοπεύει να μείνει στο Μινσκ με τη σύζυγό του προς το παρόν, παρά το εμπάργκο που σχεδιάζει η ΕΕ στη Λευκορωσία. Η τηλεργασία, άλλωστε του επιτρέπει να το κάνει:

«Εξαρχής η πρόθεσή μου ήταν να μείνω εδώ. Είμαστε όλοι τηλεργαζόμενοι ούτως ή άλλως», υπογραμμίζει κλείνοντας.

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 14:08 - 25 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.