ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΗΕ και ΝΑΤΟ ζητούν την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς

14:15 - 25 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
ΟΗΕ και ΝΑΤΟ ζητούν την απελευθέρωση του Προτάσεβιτς
Την άμεση απελευθέρωση του δημοσιογράφου της αντιπολίτευσης που συνελήφθη στο Μινσκ μετά την εκτροπή εμπορικής πτήσης από τις αρχές της Λευκορωσίας, ζήτησε σήμερα (25/5) ο ΟΗΕ από κοινού με αποδείξεις ότι αυτός δεν υπέστη βασανιστήρια.

«Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του Ρομάν Προτασέβιτς και της Σοφία Σαπέγκα (της συντρόφου του) στους οποίους θα έπρεπε να έχει επιτραπεί να φτάσουν στον προβλεπόμενο προορισμό τους στην Λιθουανία», ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Ρούπερτ Κόλβιλ.

Ενώ προσέθεσε χαρακτηριστικά: «Φοβόμαστε για την ασφάλεια του Ρομάν Προτασέβιτς και θέλουμε να λάβουμε τη διαβεβαίωση ότι έχει ανθρώπινη μεταχείριση και ότι δεν υπέστη κακομεταχείριση ούτε βασανιστήρια».

Μάλιστα, σχετικά εμφάνιση του κρατούμενου στην κρατική τηλεόραση χθες δήλωσε πως «δεν ήταν καθησυχαστική, δεδομένων των εμφανών μωλώπων στο πρόσωπό του και το ισχυρό ενδεχόμενο η παρουσία του να μην ήταν εκούσια και η “ομολογία” του να αποσπάσθηκε δια της βίας». Ενώ τόνισε πως « Ομολογίες αυτού του είδους που αποσπώνται με τη βία απαγορεύονται από την Σύμβαση κατά των Βασανιστηρίων».

«Όπως τόσοι άλλοι, έχουμε συγκλονιστεί από την παράνομη σύλληψη και την αυθαίρετη κράτηση του δημοσιογράφου», σημείωσε ο ίδιος, ενώ καταδίκασε τα «ψεύτικα προσχήματα» που εξυπηρέτησαν στην σύλληψή του, υπονοώντας το συναγερμό για βόμβα στην εμπορική πτήση.

«Μια τέτοια κατάχρηση κρατικής εξουσίας απέναντι σε έναν δημοσιογράφο επειδή άσκησε τα καθήκοντά του, τα οποία προστατεύονται από το διεθνές δίκαιο, αξίζει την ισχυρότερη καταδίκη», υπογράμμισε.

«Η αυθαίρετη αυτή σύλληψη αποτελεί ένδειξη μιας εξαιρετικά ανησυχητικής κλιμάκωσης της καταστολής των φωνών διαφωνούντων, όχι μόνον δημοσιογράφων, αλλά και υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Λευκορωσία και άλλων παραγόντων της κοινωνίας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων αυτών που ζουν στο εξωτερικό», κατέληξε ο εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, υπογράμμισε ότι η υποχρεωτική προσγείωση επιβατικού αεροσκάφους στη Λευκορωσία ισοδυναμεί με κρατική αεροπειρατεία, ενώ αιτήθηκε επείγουσας διεξαγωγής διεθνούς έρευνας από κοινού με την απελευθέρωση του Προτασέβιτς.

«Πρόκειται για κρατική αεροπειρατεία και δείχνει πως το καθεστώς στο Μινσκ επιτίθεται στα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα και καταστέλλει την ελευθερία της έκφρασης και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης», επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, στο οποίο χαιρέτισε και τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Πρέπει να υπάρξει επειγόντως διεθνής έρευνα. Ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτασέβιτς και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα πρέπει να αφεθούν αμέσως ελεύθεροι", σημείωσε.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:28 - 25 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.