ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λουκασένκο: Υβριδικός πόλεμος κατά της Λευκορωσίας και της Ρωσίας

11:40 - 26 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Λουκασένκο: Υβριδικός πόλεμος κατά της Λευκορωσίας και της Ρωσίας
Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε σημερινές (26/5) δηλώσεις του ανέλαβε πλήρως την ευθύνη για την «κρατική αεροπειρατεία» που σημειώθηκε την Κυριακή, ενώ εξαπέλυσε επίθεση κατά πάντων, εντός και εκτός συνόρων, ισχυριζόμενος ότι η πληροφορία περί βόμβας προήλθε από την Ελβετία.

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση 60 ώρες μετά τα γεγονότα, ο επί 25 χρόνια πρόεδρος της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας κατήγγειλε κάποιους «κακόβουλους» που προσπαθούν να πλήξουν και «να στραγγαλίσουν» τη χώρα του. Ενώ υπογράμμισε ότι τώρα οι εγχώριοι αντικαθεστωτικοί έχουν αλλάξει τακτική στις επιθέσεις του κατά του ιδίου και της κυβέρνησής του.

Ο Λευκορώσος Πρόεδρος εξαπέλυσε πυρά και στους διεθνείς επικριτές της κίνησής του να διατάξει την αναγκαστική προσγείωση της πτήσης Αθήνα-Βίλνιους στο Μινσκ, λέγοντας ότι «περνούν κόκκινες γραμμές» και ότι χτυπούν εκείνον και τη Λευκορωσία διότι ετοιμάζονται μετά να πλήξουν τη Ρωσία. Επεσήμανε, επίσης, ότι όσοι επικρίνουν το Μινσκ, «εγκαταλείπουν την κοινή λογική και την ηθική» και έχουν επιδοθεί σε έναν νέο, υβριδικό πόλεμο κατά της Λευκορωσίας.

Ο κ. Λουκασένκο υπογράμμισε ότι έδρασε απολύτως νόμιμα και ότι προσπάθησε να προστατεύσει τους επιβάτες στα πλαίσια της διεθνούς νομοθεσίας, ενώ κατηγόρησε τη Δύση για την άρνησή της να συμμετάσχει στη διερεύνηση του περιστατικού.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι όχι μόνο υπήρξε όντως ειδοποίηση για βόμβα στο αεροσκάφος της Ryanair (που αποτέλεσε πρόφαση για την εκτροπή της πτήσης), αλλά και ότι η εν λόγω πληροφορία προήλθε από την Ελβετία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια του περιστατικού με το αεροσκάφος, τα συστήματα άμυνας του πυρηνικού σταθμού της Λευκορωσίας τέθηκαν σε στρατιωτικό συναγερμό.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:39 - 26 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.