ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

EASA: Συνιστά αποφυγή πτήσεων στο λευκορωσικό εναέριο χώρο

14:21 - 26 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
EASA: Συνιστά αποφυγή πτήσεων στο λευκορωσικό εναέριο χώρο
Ο ευρωπαϊκός οργανισμός ασφάλειας της αεροπορίας (EASA), απηύθυνε σήμερα (26/5) έκκληση σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν τον λευκορωσικό εναέριο χώρο για λόγους ασφαλείας. Η ανακοίνωση έρχεται έπειτα από την αναγκαστική προσγείωση στην οποία υποβλήθει το αεροσκάφος της Ryanair, πράγμα που δημιουργεί αμφιβολίες για την ικανότητα της χώρας να εγγυηθεί την ασφάλεια του εναέριου χώρου της.

Ο οργανισμός ανακοίνωσε ότι προτείνει στις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ αλλά και σε εκείνες που δεν ανήκουν σε χώρες του μπλοκ και που πετούν από και προς τις χώρες της ΕΕ να αποφεύγεται ο εναέριος χώρος της Λευκορωσίας, με εξαίρεση περιπτώσεις ανάγκης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, «Οι συνθήκες σχετικά με την ενέργεια αυτή θέτουν σοβαρές αμφιβολίες για τον σεβασμό που επιδεικνύει η Λευκορωσία στους διεθνείς κανονισμούς πολιτικής αεροπορίας». Ενώ προσθέτει ότι «Οι ενέργειες της Λευκορωσίας προκάλεσαν αυξημένο κίνδυνο ασφάλειας για την πτήση της Ryanair και έθεσαν εν αμφιβόλω την ικανότητα της Λευκορωσίας να παράσχει ασφαλείς υπηρεσίες εναέριας πλοήγησης».

Ήδη από εχθές ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ξεκίνησαν τις αλλαγές στην πορεία των πτήσεών τους, όσο αυξανόταν η παγκόσμια κατακραυγή για την «κρατική αεροπειρατεία» της Λευκορωσίας.

Τη Δευτέρα υπουργοί της ΕΕ είχαν καλέσει τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφεύγουν το συγκεκριμένο εναέριο χώρο, ενώ ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν στις λευκορωσικές αερογραμμές να πετούν στην ΕΕ, παρά το γεγονός πως δεν έχουν ακόμη ληφθεί επίσημα μέτρα ενόψει της σύγκλησης του Συμβουλίου Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας στις 3 Ιουνίου.

Η παρέμβαση της EASA για λόγους ασφάλειας είναι διαφορετική από την απειλή σε υπουργικό επίπεδο για την επιβολή πολιτικών κυρώσεων και περιλαμβάνει αεροπορικές εταιρείες από χώρες που δεν είναι μέλη της ΕΕ και οι οποίες συνεχίζουν να πετούν πάνω από την Λευκορωσία--τμήμα του βασικού αεροδιαδρόμου μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

Ωστόσο, οι οδηγίες του είναι προαιρετικές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.