ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Πούτιν δίνει άλλα $500 εκατ. στον Λουκασένκο

21:54 - 29 Μαϊ 2021 | Ειδήσεις
Ο Πούτιν δίνει άλλα $500 εκατ. στον Λουκασένκο
Για δεύτερη ημέρα συνέχισαν τις συνομιλίες τους οι πρόεδροι Ρωσίας και Λευκορωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν και Αλεξάντρ Λουκασένκο, στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να χορηγηθεί στο Μινσκ η δεύτερη δόση του ρωσικού κρατικού δανείου ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων, μέχρι τα τέλη Ιουνίου, όπως είχε προγραμματιστεί προηγουμένως.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ο Ρώσος πρόεδρος έθεσε το ζήτημα της Σοφίας Σαπέγκα, συντρόφου του Ρομάν Προτάσεβιτς, που βρίσκεται υπό κράτηση από τις 23 Μαΐου μετά την αναγκαστική προσγείωση του αεροπλάνου της Ryanair στο Μινσκ.

«Φυσικά, δεν είμαστε αδιάφοροι για τη μοίρα της. Αλλά επίσης λαμβάνουμε υπόψη το γεγονός ότι έχει άδεια διαμονής στη Λευκορωσία», τόνισε ο Πεσκόφ, αναφερόμενη στη Ρωσίδα υπήκοο.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανέθεσε στο Υπουργείο Εξωτερικών να «παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις στο ζήτημα», τονίζοντας ότι «όλα πρέπει να γίνουν στο πλαίσιο του νόμου».

Η Σαπέγκα είναι ύποπτη για διάπραξη αδικημάτων στη Λευκορωσία από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, με συμμετοχή σε τηλεοπτικά δίκτυα που το Μινσκ έχει χαρακτηρίσει εξτρεμιστικά.

Από την πλευρά του, ο Λουκασένκο παρείχε όλες τις πληροφορίες σχετικά με την προσγείωση του αεροσκάφους στο Μινσκ και είναι έτοιμη να απαντήσει σε επιπλέον ερωτήσεις, εάν κριθεί απαραίτητο, με τον κ. Πεσκόφ να μην μπορεί να αποκαλύψει τις λεπτομέρειες αυτών των εγγράφων.

Οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν επίσης την περαιτέρω ανάπτυξη της εμπορικής συνεργασίας και των οικονομικών δραστηριοτήτων αλλά και την καταπολέμηση της πανδημίας της COVID-19.

 «Ο Πρόεδρος Λουκασένκο δεν έχει εκφράσει αίτημα για κάποια πρόσθετη οικονομική βοήθεια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.

Σε γενικότερες γραμμές, οι συνομιλίες του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Αλεξάντερ Λουκασένκο, ήταν ουσιαστικές και εποικοδομητικές, σύμφωνα με τον κ. Πεσκόφ.

«Η συνάντηση ήταν πολύ εποικοδομητική και ουσιαστική όσον αφορά το περιεχόμενό της. Ήταν μία από τις συναντήσεις από μια σειρά από συνεχείς υψηλού επιπέδου επαφές Ρωσίας-Λευκορωσίας» σημείωσε ο κ. Πεσκόφ, υπενθυμίζοντας τις πολύ καλές σχέσεις Μόσχας - Μινσκ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.