ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Καμπανάκι» της Scope Ratings για την τουρκική οικονομία

20:58 - 01 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
«Καμπανάκι» της Scope Ratings για την τουρκική οικονομία
Η Τουρκία κινδυνεύει από τη συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του πληθωρισμού και μακροπρόθεσμα προβλήματα στο ισοζύγιο πληρωμών, όπως επισημαίνει σε νέα του έκθεση ο οίκος αξιολόγησης Scope Ratings.

Μάλιστα, όπως επισημαίνει σε εκτιμήσεις του ο ειδικός αναλυτής του οίκου για την Τουρκία, Ντενίς Σεν, η υποτίμηση της τουρκικής λίρας, οι απώλειες της οποίας ανέρχονται στο 17% σε ετήσια βάση έναντι του δολαρίου από το 2015, καθώς και η συνεχής και αυξημένη κρατική παρέμβαση για να ανακοπεί η καθοδική της πορεία, έχουν προκαλέσει σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του τουρκικού νομίσματος. Οι κίνδυνοι αυτοί παραμένουν αυξημένοι εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2023, επισημαίνει η Scope.

«Ο Ερντογάν μπορεί να δείξει περισσότερη υπομονή με το νέο διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Σαχάμπ Καβτσίογλου και τους υποδιοικητές του, καθώς θα αφήνουν τα επιτόκια αμετάβλητα, όμως και οι δικές τους θέσεις θα κινδυνεύσουν αν δεν μειώσουν τα επιτόκια μέχρι τα τέλη της χρονιάς» σχολίασε ο Σεν.

«Η μαζική στροφή των επενδυτών σε κρυπτονομίσματα, καθώς οι επενδυτές ζητούν προστασία από τον υψηλό πληθωρισμό αποτελεί ένδειξη της νομισματικής κρίσης. Εάν οι αρχές δεν καταφέρουν να αλλάξουν τις λάθος πολιτικές τους, η αυξανόμενη εσωτερική έλλειψη εμπιστοσύνης στο νόμισμα ενέχει τον κίνδυνο διαρθρωτικά αυξανόμενου πληθωρισμού και μακροπρόθεσμων προβλημάτων στο ισοζύγιο πληρωμών», τόνισε επίσης ο Σεν. 

Από την άλλη πλευρά, τυχόν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θα καταστήσει την οικονομία ακόμη πιο ευάλωτη σε εκροές ξένων κεφαλαίων, υποτίμηση της λίρας και εκτόξευση του πληθωρισμού, ο οποίος ήδη «τρέχει» επισήμως στο 17,1%, προειδοποιεί η Scope Ratings.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:11 - 01 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.