ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

G7: Συναντώνται σήμερα (6/4) στο Λονδίνο οι υπουργοί Οικονομικών

11:50 - 04 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
G7: Συναντώνται σήμερα (6/4) στο Λονδίνο οι υπουργοί Οικονομικών
Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 θα συναντηθούν την Παρασκευή (4/6) και το Σάββατο (5/6), προκειμένου να επιτύχουν μία συμφωνία για μια κοινή προσέγγιση στη φορολογία των επιχειρήσεων όπως, η Google, το Facebook και η Amazon.

Πρόκειται, επί της ουσίας, για μία προσπάθεια να αναγκαστούν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας να δαπανούν περισσότερα στα κρατικά ταμεία καθώς και να αποτραπεί το ενδεχόμενο ορισμένες χώρες να λειτουργούν, επί της ουσίας, ως φορολογικοί παράδεισοι.

Προεδρεύων της σημερινής διάσκεψης είναι ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Ρίσι Σούνακ, ενώ είναι η πρώτη που πραγματοποιείται με φυσική παρουσία και των επτά υπουργών από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η πρόθεση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν να αυξήσει τη φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων, ενισχύει τις πιθανότητες για μία διεθνή συναίνεση, συγκριτικά με το αρνητικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί την περίοδο της «Τραμπικής» προεδρίας.

«Είμαι ουσιαστικά αισιόδοξος ότι θα παραγάγουμε μερικά συγκεκριμένα αποτελέσματα αυτό το Σαββατοκύριακο», υποστήριξε ο κ. Σούνακ σε ανακοίνωσή του, που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη.

Από τον ίδιο δόθηκε έμφαση στη σημασία που έχει η διεξαγωγή της διάσκεψης με τη φυσική παρουσία των ομολόγων του υπουργών Οικονομικών των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και του Καναδά, στο περίτεχνο αρχοντικό Lancaster House του 19ου αιώνα, σχεδόν δίπλα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Χρειάζεται να είσαι γύρω από ένα τραπέζι και να συζητάς ανοιχτά και ευγενικά, αναλύοντας τα πράγματα», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Σούνακ.

Λόγω των περιορισμών της πανδημίας, οι υπουργικές αντιπροσωπείες μειώθηκαν σε αριθμό μελών. Επιπλέον, έχει μειωθεί και ο αριθμός των δημοσιογράφων που τις συνοδεύουν.

Μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει η επίτευξη μιας συμφωνίας για τη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα παρουσιαστεί μετά σε μία ευρύτερη ομάδα χωρών, την G20, κατά τη διάσκεψη της που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στη Βενετία.

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει υποστηρίξει ακόμα την ιδέα.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, ανέφερε ότι η επίτευξη μιας συμφωνίας «θα είναι ένα αποφασιστικό βήμα», το οποίο κατά τον ίδιο βρίσκεται «εντός των δυνατοτήτων» της υπουργικής διάσκεψης.

Βέβαια, ο Ιάπωνας υπουργός των Οικονομικών, Τάρο Άσο, δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι δεν αναμένει μία συμφωνία αυτές τις μέρες για ένα ελάχιστο ποσοστό εταιρικού φόρου.

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αναμένει να επιτευχθεί μία πληρέστερη συμφωνία, όταν ο Μπάιντεν και οι άλλοι ηγέτες κυβερνήσεων συναντηθούν σε παραθεριστικό θέρετρο στην Αγγλία στις 11-13 Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:48 - 04 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.