ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

MONEYVAL:Δεν βλέπει «βελτίωση» στη μάχη για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!

14:31 - 04 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
MONEYVAL:Δεν βλέπει «βελτίωση» στη μάχη για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος!
Κάτω από ικανοποιητικό είναι το επίπεδο συμμόρφωσης των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στη προσπάθεια καταπολέμησης του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και χρηματοδότητησης της τρομοκρατίας, διαπιστώνει στην ετήσια έκθση της, που δόθηκε σήμερα (4/6) στη δημοσιότητα, η Επιτροπή Ειδικών του Οργανισμού (MONEYVAL)!

Η πρόεδρος της MONEVYAL, Elżbieta Frankow-Jaśkiewicz, δήλωσε: «Κατά τη διάρκεια του 2020, τα μέλη της MONEYVAL συνέχισαν την ανάπτυξη των νομικών και θεσμικών τους πλαισίων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας, παρά το Covid-19.

Ωστόσο, περαιτέρω προσπάθειες είναι απαραίτητες για τη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας αυτών των πλαισίων για την καταπολέμηση εγκληματιών που στοχεύουν στη νομιμοποίηση των εσόδων των εγκλημάτων τους ή για τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών επιθέσεων».

Σύμφωνα με την Πρόεδρο «Οι εγκληματίες, σε όλο τον κόσμο, έχουν βρει νέους τρόπους κατάχρησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαπράττοντας εγκλήματα στον κυβερνοχώρο, εμπλέκοντας σε δόλια επενδυτικά προγράμματα, πουλώντας πλαστά φάρμακα και εκμεταλλευόμενοι τον τομέα των δημοσίων συμβάσεων υγείας.»

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τους νέους και αναδυόμενους κινδύνους και προκλήσεις που απορρέουν από την πανδημία, ιδίως την αύξηση των διαδικτυακών λειτουργιών και τη χρήση εικονικών νομισμάτων », πρόσθεσε.

Η ετήσια έκθεση επισημαίνει ότι, η αποτελεσματικότητα είναι ιδιαίτερα αδύναμη στην εποπτεία του χρηματοπιστωτικού τομέα, τη συμμόρφωση του ιδιωτικού τομέα, τη διαφάνεια των νομικών προσώπων, καθώς και στις καταδίκες για αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και δήμευση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία παραμένουν πολύ χαμηλά.

Η έκθεση εντοπίζει επίσης σοβαρές ελλείψεις όσον αφορά τις οικονομικές κυρώσεις για την τρομοκρατία και τον πολλαπλασιασμό όπλων μαζικής καταστροφής.

Μέχρι το τέλος του 2020, 16 από τα 19 κράτη που αξιολογήθηκαν από τη MONEYVAL, στον 5ο γύρο αμοιβαίων αξιολογήσεων, υπόκεινται στην ενισχυμένη διαδικασία παρακολούθησης για το ανεπαρκές επίπεδο συμμόρφωσής τους με τα πρότυπα (Αλβανία, Ανδόρα, Κύπρος, Τσεχία , Γεωργία, Γιβραλτάρ, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Δημοκρατία της Μολδαβίας, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία, η εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου της Νήσου του Μαν και της Ουκρανίας).

Η Αρμενία, το Ισραήλ και η Ρωσική Ομοσπονδία (οι δύο τελευταίες χώρες αξιολογήθηκαν από κοινού από το FATF και το MONEYVAL) υπόκεινται στην τακτική διαδικασία παρακολούθησης της MONEYVAL.

Νίκος Ρούσσης – Στρασβούργο

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.