ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η NASA στην Αφροδίτη έπειτα από 30 χρόνια

19:40 - 04 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
Η NASA στην Αφροδίτη έπειτα από 30 χρόνια
Η NASA ανακοίνωσε ότι στέλνει δύο νέες αποστολές στην Αφροδίτη για να εξετάσει την ατμόσφαιρα και τα γεωλογικά χαρακτηριστικά του πλανήτη.

Οι αποστολές, στις οποίες έχουν χρηματοδοτηθεί 500 εκατομμύρια δολάρια, πρόκειται να ξεκινήσουν μεταξύ 2028 και 2030.

Ο διαχειριστής της Nasa Μπιλ Νέλσον είπε ότι οι αποστολές θα προσφέρουν την «ευκαιρία να ερευνήσουμε έναν πλανήτη στον οποίο δεν έχουμε επισκεφτεί περισσότερα από 30 χρόνια».

Ο τελευταίος αμερικανικός ανιχνευτής που επισκέφτηκε τον πλανήτη ήταν το διαστημόπλοιο σε τροχιά του Μαγγελάνου το 1990.

Ωστόσο, άλλα διαστημικά σκάφη - από την Ευρώπη και την Ιαπωνία - έχουν τεθεί σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη από τότε.

Οι αποστολές επιλέχθηκαν μετά από μια διαδικασία αξιολόγησης από ομοτίμους και επιλέχθηκαν με βάση την πιθανή επιστημονική αξία τους και τη σκοπιμότητα των αναπτυξιακών τους σχεδίων.

"Αυτές οι δύο αδελφές αποστολές στοχεύουν και οι δύο να καταλάβουν πώς η Αφροδίτη έγινε ένας κόσμος που μοιάζει με κόλαση, ικανός να λιώσει το μόλυβδο στην επιφάνεια", δήλωσε ο κ. Nelson

Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πλανήτης από τον ήλιο και ο πιο καυτός πλανήτης στο ηλιακό σύστημα με θερμοκρασία επιφάνειας 500C - αρκετά υψηλή για να λιώσει μόλυβδο.

Η αποστολή Davinci + (Deep Atmosphere Venus Investigation of Noble gases, Chemistry and Imaging) θα μετρήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη για να αποκτήσει μια εικόνα για το πώς σχηματίστηκε και εξελίχθηκε. Θα στοχεύσει επίσης να προσδιορίσει εάν η Αφροδίτη είχε ποτέ ωκεανό.

Το Davinci + αναμένεται να επιστρέψει τις πρώτες εικόνες υψηλής ανάλυσης των γεωλογικών χαρακτηριστικών του πλανήτη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι αυτά τα χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να είναι συγκρίσιμα με τις ηπείρους στη Γη και θα μπορούσαν να προτείνουν ότι η Αφροδίτη έχει τεκτονικές πλάκες. 

Η δεύτερη αποστολή, το Veritas (Venus Emissivity, Radio Science, InSAR, Topography και Spectroscopy), θα χαρτογραφήσει την επιφάνεια του πλανήτη για να κατανοήσει τη γεωλογική του ιστορία και να διερευνήσει πώς αναπτύχθηκε τόσο διαφορετικά από τη Γη.

Θα χρησιμοποιήσει μια μορφή ραντάρ για να χαρτογραφήσει τις ανυψώσεις της επιφάνειας και να ανακαλύψει εάν εξακολουθούν να συμβαίνουν ηφαίστεια και σεισμοί.

"Είναι εκπληκτικό το πόσο λίγα γνωρίζουμε για την Αφροδίτη, αλλά τα συνδυασμένα αποτελέσματα αυτών των αποστολών θα μας πουν για τον πλανήτη από τα σύννεφα στον ουρανό του, τα ηφαίστεια στην επιφάνειά του, μέχρι τον πυρήνα του", δήλωσε ο Tom Wagner από τον Τομέα Πλανητικών Επιστημών της Nasa.

«Θα είναι σαν να ανακαλύψαμε ξανά τον πλανήτη», πρόσθεσε. 

Τελευταία τροποποίηση στις 19:42 - 04 Ιουν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.