ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΥ: Διεξάγονται συνομιλίες με χώρες της G20 για δωρεές εμβολίων

18:04 - 07 Ιουν 2021 | Ειδήσεις
ΠΟΥ: Διεξάγονται συνομιλίες με χώρες της G20 για δωρεές εμβολίων
Ανώτερος αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι διεξάγονται συνομιλίες με χώρες της G20, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας και της Ινδίας, σχετικά με τις δωρεές εμβολίων Covid-19 στον Covax.

Ο Μπρους Έιλουαρντ, ανώτερος σύμβουλος του Γενικού Διευθυντή του ΠΟΥ και συντονιστής του οργανισμού ACT-Accelerator, ανέφερε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο ΠΟΥ ήθελε οι ΗΠΑ, τα κράτη μέλη της ΕΕ, η Βρετανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία να συνεισφέρουν δόσεις.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η πρόταση που υπέβαλε την ΕΕ την περασμένη Παρασκευή (4/6) στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για τη διεύρυνση της πρόσβασης στο εμβόλιο κατά της Covid-19 δεν προχώρησε αρκετά και δήλωσε ότι η παραίτηση από δικαιώματα ευρεσιτεχνίας «θα έχει οφέλη».

Σε αντίθεση με τις εκκλήσεις για άρση της πατέντας, η ΕΕ υπέβαλε ένα σχέδιο που θεωρείται ότι θα διευρύνει την παροχή εμβολίων κατά του κορονοϊού από ότι η παραίτηση από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας (IP) που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ.

Παρά ταύτα, το Παρατηρητήριο για τα Δικαιώματα του ανθρώπου δήλωσε ότι τα επιχειρήματα που χρησιμοποιεί η ΕΕ για να δικαιολογήσει την αντίθεσή της στην άρση της πατέντας είναι «ανακριβή, παραπλανητικά και λανθασμένα».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η πνευματική ιδιοκτησία (IP) δεν αποτελεί εμπόδιο στην επέκταση της παραγωγής εμβολίων ή άλλων προϊόντων υγείας που απαιτούνται για να αντεπεξέλθει στην πανδημία, υποδηλώνοντας ότι ο διαμοιρασμός της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν θα επιταχύνει αμέσως την κατασκευή νέων εμβολίων.

Αυτήν τη στιγμή, υπάρχουν κατασκευαστές που έχουν την ικανότητα να παράγουν επιπλέον εμβόλια Covid-19 και άλλα προϊόντα υγείας σε εργοστάσια στο Μπαγκλαντές, στον Καναδά, στη Δανία, στην Ινδία και στο Ισραήλ, αλλά δεν μπορούν να συνδράμουν καθώς δεν έχουν ακόμη τις κατάλληλες άδειες. Επομένως, η πνευματική ιδιοκτησία στέκεται εμπόδιο σε αυτούς.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.